Zajednički projekat Crkve i Opšte bolnice za lečenje psihijatrijskih bolesnika

0
1121

U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica ozvaničen je  početak saradnje između Srpske pravoslavne crkve – eparhije Sremske i jedine regionalne zdravstvene ustanove sekundranog tipa u Sremu, sa ciljem da se pomogne psihijatrijskim pacijentima kroz radionice i psihoterapije.

Inicijator ovog projekta je Stefan Nedić, veroučitelj i zamenik predsednika odbora za versku nastavu eparhije Sremske, koji je prilikom posete bolnici rekao da su radionice zamišljene tako da se jednom nedeljno razgovara sa pacijentima, izvode manuelni i likovni radovi, pišu literarni sastavi, izrađuju mozaici, kolaži i slično. Sa pacijentima će raditi stručno osposobljeni veroučitelji, a vreme će biti posvećeno svima bez obzira na versku, nacionalnu ili rasnu pripadnost, jer kako naglašava Nedić, važna je volja koja je prisutna, jer je u fokusu isključivo čovek i njegovo psihosomatsko i duševno zdravlje.

Ovaj projekat podržala je i Gradska uprava za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, a zamenica načelnika te uprave Slađana Mirčeta, izrazila je veliko zadovoljstvo što je lokalna samouprava u mogućnosti da podrži  ovakve ideje, s obzirom da je mentalno zdravlje na neki način zapostavljeno i što će novooformljeni tim  učestvovati u realizaciji projekta u skladu s a svojim nadležnostima.

 „Oduševljeni smo inicijativom koja je potekla od eparhije Sremske i njihove spremnosti da rade sa  pacijentima koji se leče na psihijatriji. Eparhija Sremska je duhovni pastir većine naših pacijenata, a ovom radionicom zajednički pomažemo onima koji su duševno bolesni i na taj način ćemo zaokupiti njihovo vreme i pomoći u što bržoj resocijalizaciji i vraćanju u porodično i radno okruženje“- rekao je v.d.direktor mitrovačke Opšte bolnice, Prim.dr Dragan Malobabić.

Tokom posete, Opšta bolnica je dobila na poklon ikonu sv. Sevastijana Džeksonskog, misionara novih dana, koji potiče sa tla Amerike, a koji je misionario bolešljiv. Ikona nosi simboliku verovanja u svetitelje, a zaposlenima u bolnici veru u uspešno lečenje svih novih bolesti.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(B. Sremčić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here