Zašto se javlja zujanje u ušima?

0
551

Da li vam se čini da stalno čujete zujanje u ušima? Deluje vam kao da neko konstantno lupka po nameštaju i vratima? Učini li vam se da čujete šuštanje televizora iako je on zapravo isključen?

Ukoliko se pronalazite u ovim scenarijima, velika verovatnoća je da patite od tinitusa, odnosno simptoma oštećenja uha. Statistika pokazuje da trećina stanovništva makar jednom u životu iskusi povremeno i kratkotrajno zujanje, dok 15% njih razvije hronicitet, tj. doživotan tinitus.

S tim u vezi, u narednim redovima možete pročitati sve o nastanku ove zdravstvene teskobe kao i šta treba da radite ako čujete pištanje u ušimazato pročitajte naš tekst do kraja!

Šta je tinitus i zašto umišljamo zvukove oko nas?

Tinitus je medicinski termin za osećaj zujanja u ušima, dok u realnosti ne postoji istinski nadražaj za to – u prevodu, ove neprijatne senzacije može čuti samo osoba koja boluje od teskobe.

Pored zujanja, pacijenti su prijavili da čuju i brujanje, šuštanje, zvonjenje, crvkutanje, kao i pištanje, a ukoliko ove nelagodnosti ne nestanu u roku od nekoliko dana, istraživanja su pokazala da može doći do pojave depresije i anksioznosti.

Treba imati na umu da je povremeno šuštanje sasvim normalna pojava

Ono može nastati ukoliko dođe do promene u atmosferskom pritisku, kao kada na primer polećete avionom, ili kada ste izloženi privremenoj buci (koncerti, klubovi, slušanje glasne muzike, …).

Međutim, njihovo trajanje može biti od nekoliko sekundi do nekoliko sati, ali nikad do nekoliko dana. U ovom drugom slučaju je već neophodno intervenisati i obratiti se odabranom ORL specijalisti.

Šta uzrokuje tinitus?

Zujanje u ušima se najčešće javlja usled oštećenja senzornih ćelija unutar uha, kao i konstantnog taloženja ušne masti u kanalu, konzumiranja pojedinih lekova i upaljenja krvnih sudova u predelu uha.

Pored njih najčešći uzroci tinitusa su:

 • Glasna muzika i izlaganje buci – normalan prag sluha podrazumeva raspon od 0 do 120 dB, a sve što je iznad 120 dB može vremenom prouzrokovati oštećenje sluha i pojavu tinitusa. Regularan govor iznosi od 40 do 60 dB, dok koncerti, slušanje muzike na maksimum preko slušalica i buka na gradilištu može ići i preko 130 dB. 
 • Povrede glave – udarci koji izazivaju potres mozga mogu izazvati i potres unutrašnjeg uha, što može dovesti do vrtoglavice, gubitka sluha ili pištanja/zujanja.
 • Infekcije ušiju ili sinusa  – one mogu izazvati karakteristično pištanje ili zvonjenje u ušima. Upala unutrašnjeg uha najčešće izaziva tinitus.

Kako se leči tinitus?

Važno je i napomenuti da tinitus nije oboljenje, već isključivo simptom neke medicinske teskobe, bilo da je u pitanju mehanička povreda ili infekcija. U skladu sa tim, ne postoji konkretan lek za tinitus, već je potrebno lečiti ono što ga je uzrokovalo.

Procenjuje se da oko 80% ljudi kojima je dijagnostikovan tinitus ujedno ima i neki vid oštećenja sluha, međutim tinitus može biti vezan i za druge bolesti, poput virusa Kovid – 19.

Pacijentima koji imaju hroničan tinitus se savetuje da nabave specijalizovane aparate za sluh koji mogu da emituju umirujuće zvuke. Na taj način će se vaš mozak fokusirati na prijatnije senzacije i neće previše obraćati pažnju na nelagodno zujanje.

Pre vaše prve posete lekaru, bilo bi dobro da razmislite o nekim stavkama u vezi zvukova koje čujete i tako pomognete ORL specijalisti da brže iznađe rešenje.

Uzmite papir i olovku i pokušajte da date što jasnije i preciznije odgovore na sledeća pitanja:

 1. Kada su prvi simptomi počeli da se javljalju?
 2. Da li ste primetili i da generalno slabije čujete u poslednje vreme ili da imate poteškoće sa razumevanjem sagovornika?
 3. Koliko jako čujete pištanje/šuštanje/odzvanjanje?
 4. Da li se intenzitet menja u toku dana? Ukoliko da, u kom periodu dana?
 5. Da li osećate zujanje u jednom uhu ili u oba?
 6. Da li vam se javlja vrtoglavica u toku dana?
 7. Da li ste skoro bili na nekoj javnoj manifestaciji, koncertu ili u klubu?
 8. Da li je vaše radno okruženje bučno? Ukoliko jeste, da li i koju opremu nosite na poslu?
 9. Da li ste skoro primili udarac u glavu?
 10. Da li ste skoro izlečili infekciju uha?

Što detaljnije i preciznije odgovora date, to će vašem lekaru biti jasnija situacija, a ujedno će mu i smanjiti period ispitivanja i istraživanja – što samo znači da ćete brže doći do rešenja ovog problema.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i poučan, te da smo uspeli da vam iznesemo što više relevantnih informacija u vezi nastanka i tretiranja tinitusa – Još praktičnih saveta možete pročitati na našem sajtu!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Jovana Grubanović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here