RUMA: Otvorena izložba o ustaškim zločinima u Sremu

0
543

Srpski narod u okvirima takozvane Nezavisne države Hrvatske za vreme Drugog svetskog rata bio je najstradalniji. Stanovništvo Srema podnelo je nezapamćena stradanja, a da se ona ne bi zaboravila, potrudila se autorka Izložbe fotografija i dokumentarne građe koja neguje kulturu sećanja na zločine NDH, Mitrovčanka, Gorana Lemajić. 

Izložbu „Osamdeset godina od stradanja stanovništva Srema u akciji Viktora Tomića 1942. godine – mesto stradanja Spomen groblje„, Rumljani mogu pogledati do 07. novembra ove godine u holu Kulturnog centra.

Rumljani, koji su prisustvovali otvaranju ove izložbe smatraju da se mora pamtiti deo naše istorije, svi nemili događaji ustaškog pogroma u kojima su stradali Srbi, Romi i Jevreji, da se takav zločin više nikada i nikome ne ponovi.

Izložba prikazuje detalje tog krvavog leta 1942. godine na današnjem Spomen groblju u Sremskoj Mitrovici, gde je mučkom smrću živote izgubilo hiljade Srba. Inspirisana ovim stravičnim dešavanjima autorka izložbe, Mitrovčanka Gorana Lemajić napravila je ovu postavku kao amanet mladima i kao podsetnik svima da se ovakvi događaji nikad ne ponove. Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Rume u Drugom svetskom ratu 27. oktobru, izložba je predstavljena rumskoj publici.

Istoričari podsećaju, da je Srem na teritoriji bivše Jugoslavije procentualno posle Banije naviše žrtava podneo u Drugom svetskom ratu.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here