Završeno suđenje Šiđanima zbog surovog prebijanja mladića u Novom Sadu

0
2490

Suđenje osmorici mladića iz Šida, optuženima za tuču koja se dogodila 20. februara 2021. godine ispred jednog ugostiteljskog objekta, u Ulici Laze Telečkog, u centru Novog Sada, a u kojoj su Dragoljub Mihajlović iz Vajske i Nikola Šuman iz Čuruga zadobili teške, a Mateo Pete lakše povrede, završeno je u novosadskom Višem sudu.

Zamenik višeg javnog tužioca Jelena Stojaković Mustakas, prilikom iznošenja završnih reči naglasila je da smatra da je nesumnjivo dokazano da su izvršena krivična dela koja se okrivljenima stavljaju na teret i podsetila da su njih osmorica čekali trojicu oštećenih ispred lokala. Kako je istakla, svi su zajedno delovali i naneli teške telesne povrede trojici mladića. Potom je ukazala prisutnima u sudnici, okrivljenima, ali njihovim srodnicima, da treba da se čitava situacija sagleda i iz ugla oštećenih.

Pokušajte da zamislite da se vi nalazite u poziciji oštećenih – rekla je Stojaković Mustakas.

Zastupnica optužnog akta se osvrnula i na ponašanje okrivljenih tokom čitavog postupka i istakla da je evidentno da se ponašanje Bojana Darabašića razlikuje u odnosu na Lazara Markovića i Nemanju Božića.

Jedan od pravnih zastupnika oštećenih, advokat Milan Latinović je rekao da se pridružuje završnim rečima zamenika višeg javnog tužioca i dodao da snimak kritičnog događaja govori više od 1000 reči. On je ukazao na ponašanje, držanje i  količinu empatije kod okrivljenih tokom glavnog pretresa uz napomenu na izuzetak dvojice koje će, kako je rekao, „sudsko veće prepoznati ko su”.

Odbrana okrivljenih mladića iz Šida istakla je su sukob započeli oštećeni mladići još u lokalu i doprineli čitavom događaju što su potvrdili brojni svedoci. Kako je pojasnio advokat Radomir Munižaba, osim što su započeli sukob, Pete Mateo, koji je policajac, nije uradio ništa da spreči taj sukob. On je, kako je rekao, morao da se legitimiše, iskotroliše situaciju i prijavi remećenje javnog reda i mira. Međutim, on to nije uradio.

Nije preduzeo ništa. Prema zakonu o policiji, to predstavlja težu povredu. Smatram da je to opasnije za naše društvo i sistem i da je to njegovo ne činjenje kritičnom prilikom trebalo da bude sankcionisano – rekao je advokat Munižaba.

Branioci osmorice mladića koji su se našli na optužđeničkoj klupi, u završnoj reči, su se složili da je počinjeno krivično delo, ali ne to koje im se optužnim aktom stavlja na teret. Oni su ukazali da je kritične večeri došlo do sukoba između dve grupe mladića, ali da osnovni uzrok tog sukoba treba tražiti u ponašanju oštećenih mladića. Kako su rekli, radi se o događaju situacione prirode koji se spontano i brzo odigrao, te da nema govora o umišljaju. Oni su naglasili da se ovde radi o učestvovanju u tuči, a ne o nasilničkom i bezobzirnom ponašanju. Takođe, smatraju da su se na optuženičkoj klupi trebali naći i oštećeni Mihajlović, Šuman i Pete kao suokrivljeni.

Sva osmorica su, saglasni su branioci, mladi, dobri, pošteni i naivni momci, koji nikada nisu osuđivani niiti je protiv njih vođen bilo kakav krivični postupak. Oni su iz male sredine došli u grad kako bi proslavi rođendan svog drugara i kakao bi izašli i proveli se, a ne da naprave neko krivično delo.

Okrivljeni Bojan Darabašić je rekao da nije imao nameru da napravi problem, niti je hteo nekoga da povredi. Podsetio je da je bio pijan i da se ne seća nekih detalja, ali da se iskreno kaje zbog svega. Inače, on je svoje završne reči poslao i u pisanoj formi još decembra prošle godine.

Lazar Marković je prilikom iznošenja svojih završnih reči naglasio da on ne beži od svoje odgovornosti i da se kaje, da nije imao nameru nikoga da povredi i mu je žao momaka s kojima su se sukobili. Nemanja Božić je takođe istakao da se kaje i da mu je žao zbog svega, te da ne želi da izbegne odgovornost.

Smatram da sam kriv, ali ne za ovo delo za koje se teretim, to delo nikada neću prihvatiti, ja nisam ubica – rekao je Božić u svojoj završnoj reči.

Marko Momić, Mihajlo Miljenović, Vladimir Simić, Dejan Nedinić i Bojan Medić, koji se brane sa slobode, su iskazali svoje žaljenje zbog kritičnog događaja i izvinili se oštećenima. Medić je podsetio sudsko veće da imaju u vidu da je on zadobio lake i teške telesne povrede u tom sukobu, ali da ga boli nepravda od strane tužilaštva jer je stavljen u neravnopravni položaj. Kako je pojasnio on je takođe zadobio povrede kao i oštećeni, ali se on nalazi na optuženičkoj klupi, a oni koji su mu te povrede naneli ne.

Podsetimo, suđenje osmorici mladića iz Šida počelo je 4. marta 2022. godine kada su svoje iskaze dali Bojan Darabašić, Lazar Marković i Nemanja Božić. Na narednom glavnom pretresu, 7. marta, svoju odbranu su izneli Marko Momić, Mihajlo Miljenović i Vladimir Simić. Okrivljeni Dejan Nedinić i Bojan Medić odbranu su izneli 15. marta. Svih osam mladića je izrazilo žaljenje što je došlo do nemilog događaja i što se sve tako završilo.

Prema optužnici, osmorica mladića iz Šida su 20. februara 2021. godine, između 18.25 i 19.20 časova, u Novom Sadu, u Ulici Laze Telečkog, ispred ugostiteljskog objekta “Lazin sokak”, u stanju kada su mogli da shvate značaj svoga dela i da upravljaju svojim postupcima, u grupi vršenjem nasilja prema oštećenima Dragoljubu Mihajloviću, Nikoli Šumanu i Mateu Peteu, izazivanjem tuče i bezobzirnim ponašanjem znatnije ugrozili spokojstvo građana i teže remetili javni red i mir na ulici gde se nalazio veći broj ljudi koji su prethodno bili gosti u navedenom ugostiteljskom objektu, kao i slučajni prolaznici.

Okrivljeni se terete da su oštećene napali, tukli i teško telesno povredili, a Darabašiću se stavlja na teret i da je, sa umišljajem, pokušao da liši života više lica, zadajući im oštrim predmetom ubodne rane u predelima tela u kojima se nalaze vitalni organi.

Izricanje presude zakazano je za 2. mart.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(D. Nikolić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here