Zbog „brze pruge“ Čortanovci i Beška ostali bez železničke stanice

1
707

Naselje Čortanovci, poznato i kao izletište u okviru Nacionalnog parka Fruška Gora, posle 134 godine je ostalo bez železničke stanice, nakon izgradnje brze pruge Beograd – Subotica. Umesto toga, napravljena je nova stanica koja je udaljena 6 kilometara od stare na putu ka Beški te su se meštani Čortanovaca našli u problemu.

Najveća poteškoća je udaljenost i slaba saobraćajna povezanost nove stanice sa Čortanovcima, pa meštani zahtevaju od nadležnih da se stara stanica vrati u funkciju.

Predsednik Mesne zajednice Čortanovci Mirko Mijatović kaže da je problem nastao još 2011. godine prilikom projektovanja pruge. Projektom je predviđeno širenje građevinske zone između Beške i Čortanovaca te je stanica izmeštena između dva naselja. Dodaje da je jedino rešenje da se povećaju polasci autobusa koji bi prevozili putnike do nove stanice.

Prema rečima meštana, u Čortanovcima živi oko 3.000 stanovnika, a u vikend naselju postoji i 5.000 vikendica.

Žitelji su više puta protestovali na razne načine, kako bi ukazali na ovaj gorući, ali neobičan problem. Poslednji skup u tom cilju održan je upravo u Čortanovcima u subotu, na kojem je još jednom ponovljena inicijativa za vraćanje železničke stanice u tom mestu.

Prošle sedmice, nekoliko meštana je protestovalo ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture jer to ministarstvo nije odgovorilo na njihovu peticiju da na železničkoj stanici u Čortanovcima ponovo počne da se zaustavlja voz i prima putnike. Buduća žiteljka Čortanovaca Lana Šepelj Košarčić ukazala je da brza pruga Beograd – Novi Sad prolazi kroz Čortanovce i da se voz ranije, duže od jednog veka, zaustavljao u tom mestu. Ona je dodala da su iz neobjašnjivih razloga ukinuta dva stajališta za voz – u Čortanovcima i u obližnjem vikend naselju.

Meštanin Čortanovaca Pavle Radosavljević rekao je da su žitelji u velikom problemu zbog prevoza koji je „haotičan“, navodeći da se do Novog Sada putuje jedan sat, a da građani ni ne znaju kako da dođu do Beograda. Neverovatno je da naselje od 3.000 ljudi, poznato po dva festivala i na čijoj teritoriji se nalazi 5.000 vikendica, nema železničku stanicu, kaže on.

Meštanin Živan Pašić rekao je da je njegov deda pre 140 godina išao trotoarom do stanice i vozom išao za Peštu, a da on danas ne može da ode do Novog Sada jer nema železničke stanice, već voz mora da se čeka „u kukuruzima između Čortanovaca i Beške“. Kako objašnjava, „voz prolazi na samo nekoliko metara od postojeće moderne stanice koja je izgrađena pre 20 godina i potrebno je samo da voz stane i pokupi putnike“.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

1 COMMENT

  1. Nažalost ta sudbina je zadesila i mnoga mesta na relaciji Ruma-Zvornik, sve će učiniti za svoj rejting🤬 a narod ko🤫(biti ćemo fini).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here