Zbog hira privatnog investitora Slobodanu se URUŠAVA KUĆA – nadležne inspekcije NEZAINTERESOVANE!

2
7334

Sa gradnjom nove višeporodične stambene zgrade na placu tik kraj njegove kuće, počinju Tantalove muke za Rumljanina Slobodana Kolarevića i njegovu porodicu. Već tokom izgradnje, kada je investitor iskopao zemlju do 4 metra dubine, dolazi do oštećenja Slobodanove kuće u ulici Stanka Paunovića Veljka, stare preko 120 godina.

Danas je ona već vidno popucala, na pojedinim mestima cigle su se razdvojile tako da mravi, bube i gušteri ulaze u njenu unutrašnjost.

Privatni investitor ozidao je zgradu sa pet spratova koja se oslonila o moju kuću, takozvanu staru švapsku, čiji temelji su od cigle. Zatvorio mi je prozore iza kuće, odsekao vrhove nekoliko krovnih greda koje su mu, kako kaže, smetale, seče mi oluk, potkopava mi ispod kuće.”- žali se ova starina od 72 godine, govoreći:

Kuća mi secnula, popucali zidovi, prozore više ne mogu ni da zatvorim, niti da otvorim. Zima je, ne mogu da grejem prostorije, sva toplota izlazi napolje kroz pukotine. Kuća se sleže. Niko mi se nije obratio od investitora, niti su tražili od mene neku saglasnost ili neki dogovor oko štete za moju kuću. Ovakav vandalizam ne postoji ni na Kosovu.”

Pitamo ga da li se žalio nadležnim inspekcijama u opštini Ruma. Slobodan odgovara:

Nema kome se nisam obratio, opštinskoj inspekciji, doskorašnjem predsedniku Mančiću, čak i policiji. Oni mi kažu da njihova nadležnost počinje tek ako neko bude ubijen. Šta da radim, ima li iko u Rumi da može da mi pomogne?”- jadikuje Slobodan čija su dva pretka poginula u Drugom svetskom ratu, u borbi protiv fašizma.

Da mi je neko rekao da ću pod stare dane, ovde, u mojoj zemlji, doživeti da mi neko ruši kuću, ne bih verovao ni u snu. Svojevremo sam uveo centralno radijatorsko grejanje, sada svi spavamo sa kapama preko glave, toliko je hladno. Pored mene i supruge, tu mi je i ćerka i maloletna unuka koja uči u hladnim prostorijama i čeka kad će joj krov pasti na glavu.”

Kako saznajemo, investitor koji je sagradio zgradu čiji se jedan temelj nalazi na samoj međi između dva placa, po urbanističko-tehničkim uslovima izgradnje morao da da ispuni uslov da ”izgradnjom novog objekta na bilo koji način ne sme da ugrozi susedan objekat u statičkom i bilo kojem drugom smislu koji bi delovao ugrožavajuće”.

Iako je očigledno da ovaj uslov nije ispunjen, opštinske inspekcije i nadležne službe su potpuno zakazale, otvoreno stajući na stranu investitora.

“Da li postoji zakon u Rumi kojim se štiti privatna svojina ili je ovo prćija Slađana Mančića i njegove naslednice na mestu predsednika opštine koja, čim je preuzela funkciju, fotografiše svaki svoj korak kao da je filmska zvezda, a kada treba zaštiti običnog čoveka, penzionera i njegovu porodicu, onda okreće glavu i pravi se da je se to ne tiče.”- kaže Slobodan Kolarević i dodaje:

“Pitam javno, zašto funkcioneri lokalne samouprave u Rumi dozvoljavaju da halapljivi investitori nekom zatvaraju prozore, seku grede i oluke, narušavaju tuđu imovinu i živote? Da li su korumpirani ili se nekog boje, pa ne smeju da rade posao za koje ih narod preskupo plaća?”

Slobodan kaže da zakon za investitora očigledno ne postoji, ali da će se on  za svoju dedovinu boriti do poslednje kapi krvi. 

“Nudili su mi za kuću sa pomoćnim objektima (staro sremačko dvorište sa ajnfortom) i placem od 14 ari tri stana od po 40 kvadrata. nisam pristao. Šta ću ja, u ovim godinama, u tom njihovom kokošinjcu. Ovde, na ovom temelju sam rođen 1949. godine, ovde mi je rođen i otac, i deda, i pradeda, i sad ja treba sve to ostavim.  Ovo je za mene sveta zemlja, moje Kosovo, i dok sam živ ne odlazim odavde.”

“Od države tražim samo da me zaštiti, ako je pravna i ako štiti sve građane jednako, kako onda može ovde, u sred Srbije, neki alavi investitor da vam ruši kuću i da niko na to i ne trepne.”- govori Slobodan u dahu, drhtećim glasom.

“Komšije ćute, svi se boje da kažu bilo šta jer vide da se građevinska mafija povezala sa funkcionerima. Pisao sam i Vučiću i tražio pomoć od njega kao od predsednika. Još nisam dobio odgovor, a sumnjam da će ga i biti.”- zaključuje Slobodan navodeći da živi za svoju decu koja ne traže mnogo i koja će imati samo ono što im od njega ostane.

Zato neće odustati od borbe za svoj rodni prag, apelujući na svoje sugrađane da mu pomognu u toj neravnopravnoj borbi.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Milan Milivojević/foto: privatna arhiva)

2 COMMENTS

  1. To se isto desava i u Zemunu i zove se nebriga, korupcija, i verovatno pranje novca neislitanig porekla , jer u siromasnij drzavi kakva je Srbija, privatni unvestitori koji grade buse stanova, ne postoje. Ne postoji ni drzava koja to hoce da spreci, nema nicega sem bede i obiljs gradjevinskog kriminala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here