Žilići iz Martinaca – najbolje poljoprivredno domaćinstvo u Srbiji!

0
686

Domaćinstvo Aleksandra Žilića iz Martinaca kod Sremske Mitrovice proglašeno je za najbolje poljoprivredno domaćinstvo u Srbiji za 2022. godinu. Ovaj mladi poljoprivrednik bavi se mlečnim govedarstvom i u svom dvorištu zaokružio je proizvodnju. Hranu za svoje krave proizvodi sam a svoje mleko preradi u sir koji isključivo prodaje svojim stalnim mušterijama.

Tačno 14 krava na gazdinstvu Žilića u Martincima hrani celu porodicu. Aleksandar obrađuje oko 12 hektara zemlje uz podršku porodice i mladih naraštaja. Zbog zaokružene proizvodnje njegovo domaćinstvo je najbolje poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji. Na svom gazdinstvo poseduju 14 krava, a od pomuženog mleka proizvode sir na svom gazdinstvu – tvrdi, mladi, kriške…

Žilići imaju dvoje dece od četiri i šest godina, koja roditeljima rado priskoče u pomoć.

Baš smo se iznenadili i nismo se nadali da ćemo baš mi da osvojimo to prvo mesto – skromno kaže Žilić na čijoj farmi svaki litar mleka koji se pomuze preradi se u sir ili se proda stalnim mušterijama.

Nemamo nikakav ugovor sa mlekarama, sa njima ne radimo. Svaki litar mleka koji pomuzemo mi ga prerađujemo i pravimo naše proizvode – kaže Žilić čiji su mlečni proizvodi nekoliko puta proglašeni za najbolje.

Neprestano unapređuju proizvodnju, a takođe rade na svojoj edukaciji prateći kurseve i stručna predavanja kako iz oblasti proizvodnje sira, tako i iz oblasti marketinga. Nagrada od 500.000 dinara svakako će im značiti za ulaganje u modernu opremu i dalji razvoj i napredak njihovog poljoprivrednog gazdinstva.

Ljudi su oduševljeni kada probaju naše sireve, to govore i ova priznanja koja smo dobili na Novosadskom sajmu – zaključuje Žilić. A da je njegova porodica u poslu uspela govori i podatak da trenutno ne mogu da ispune sve zahteve tržišta za količinom njihovog sira.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here