Zlatna medalja za solarnu prikolicu, inovaciju iz mitrovačkog zatvorskog pogona

0
1641

Na nedavno završenom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, Veliku zlatnu medalju dobio je Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici za jedinstvenu prikolicu sa mobilnim solarnim panelima. Prva prikolica koja rešava problem navodnjavanja obradivih površina gde nema električne energije, na sajmu je odmah našla kupca, a interesovanje za inovativni proizvod iz zatvorskog metalskog pogona je – veliko.

Potrebe poljoprivrednika – ideja, nepostojanje proizvoda na tržištu, šansa. Mašincima i elektroničarima dovoljan motiv da posle dve godine rada i usavršavanja iz metalskog zatvorskog pogona kažu: „Uspeli smo“.

Tamo gde nema struje, uz prikolicu sa solarnim panelima snage 20 kilovata rešen je problem zalivanja, i danju i noću.

Prikolica je opremljena sa 32 panela, okreće se prema zenitu Sunca, automatski pomoću elektromotora sa sopstvenom strujom, opremljena je još meteo-stanicom, ima lovac na insekte i spravu za merenje vlage kako bi imali kontrolisano zalivanje„, objašnjava mašinski inženjer KPZ Sremska Mitrovica Zoran Gadžurić.

Uz zelenu energiju i kontrolisani unos vlage može da se navodnjava sedam hektara. Godišnje prikolica menja 80.000 litara nafte.

Pored svega, ovo je i zajednički proizvod zaposlenih i osuđenika.

Za dobar var bitna je smirena ruka i preciznost. Certifikat za varenje dobio sam u ovoj ustanovi da mogu da radim u svakoj državi Evropske unije. Stekao sam iskustvo i jedan zanat koji ću moći da koristim napolju kad sve ovo prođe i kad izađem„, rekao je osuđenik M. R.

„Usavršio sam zanat skroz, i ponosan sam na to što smo napravili nešto što niko dosad nije napravio“, dodao je osuđenik D. Đ.

Do najveće, stigli su izradom prikolica manjih snaga. Brojne rađene za poznatog kupca već zalivaju plodne oranice. Zlatnom medaljom okićena prodata inovacija imaće i promociju na svetskom sajmu.

Očekujem da ćemo sa ovom prikolicom napraviti veliku ekspanziju, veliki bum, ne samo u Srbiji nego u čitavoj Evropi a možda i u svetu, s obzirom da naš partner sa kojima radimo ovu prikolicu Alu Markom, ide u Dubai da na izložbi prezentuje ovu našu prikolicu“, rekao je Aleksandar Alimpić, upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici.

Sa inovacijama u zatvoru, ne staju. Mobilnu solarnu prikolicu od 20 kilovata opslužuju tri operatera, plan je – samo jedan.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Tanja Dimitrić Mijailović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here