Znate li šta je ČERPIĆ? Nekad su se njime ZIDALE KUĆE u Sremu!

0
2944

Iako se danas kuće zidaju, po pravilu, modernim materijalima, a sve više uzima maha i montažna gradnja, zašto se ne podsetiti da još uvek u Sremu ima puno kuća koje su zidane čerpićem, nekom vrstom opeke veličine cigle, a čini je neka vrsta glinenog blata izmešano sa slamnom plevom i komadi opeke osušeni na suncu.

Ko se u to razume, kaže da je čerpić četvrtastog je oblika, istovetne veličine i debljine cigle. Skoro svako sremsko selo do šezdesetih godina prošlog veka imalo je tkz. ciglane, ledinske javne površine gde se skidao gornji sloj zemlje do metra dubine dok se ne dođe do žute zemlje koju su Sremci zvali glina.

Tada bi kopali rupe raznih veličine zavisno od toga koliko im je čerpića trebalo, vadili tu žutu zemlju i u plićim i širim rupama mešali vodu i tu zemlju sa slamnom plevom, gazeći bosim nogama sve dok se ne dobije gusta masa koja se stavljala u drvene kalupe sa dve rupe veličine cigle. Drugi bi vukli kalupe do travnatog dela ledina i slagali po zemlji u redove i po potrebi u visinu. Ako su u visini do 1 metra ređale bi se sa šupljinama i pokrivale plehovima i sitom slamom zbog mogućih kiša.

Takva opeka bi stajala danima i nedeljama na suncu i kada se osuši nosila se kući gde se koristila kao čerpić-opeka za zidanje kuća i staja. Zato su te ciglane i bile na ledinama, gotovo na svim okolnim seoskim ledinama, iza svakog šora, pa bi nakon leta ostajale rupe, bunari i gomile zemlje.

Stvarale su se bare u kojima bi uživale jata domaćih gusaka i pataka, pojila i kaljužala seoska stoka koja se grupno čuvala po tim prostorima. Bare su znale biti opasne, ali su se seoska deca tu kupala u njima i hvatala sitnu ribu koja bi preživljavala u tim barama i bunarima.

Ćerpić je bio ekološki zdrav, slagao se kao cigla, malter je bio isto tom žutom zemljom, zidalo se uglavnom širine 2 čerpića, pa su kuće bile tople i pouzdane. Radilo se na mobu, više porodica i svi njihovi ukućni, po sistemu „danas meni, sledeći put tebi“.

Praktično je čerpić bio besplatan, državna zemlja, voda iz iste zemlje, a pleva od žita pri vršidbi. Ciglana nije bilo samo na jednom mestu sela, bile si skoro na sve četiri strane sela, i često se čerpić tokom leta pravio za više porodica na jednoj ili više ciglana.

Treba priznati i da čerpić nije izum Sremaca jer su njimezidane kuće, palate i utvrđenja od pamtiveka u svim delovima sveta.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Sića Simić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here