Sumnjivo zastarevanje krivičnih prijava protiv VASILIJA RADOSAVLJEVIĆA: Ko štiti VASU PDV?

2
132

Mada odgovor na pitanje „Kako se obogatio Vasilije Radosavljević posle 18 godina provedenih na vlasti u Mitrovici?“ kopka većinu građana našeg grada, Osnovno Javno Tužilaštvo kao da nije u stanju da reši mnogobrojne krivične prijave dostavljene mu zbog sumnji da je pomenuti funkcioner lokalnog DSS-a činio dela suprotna zakonu.

PIŠE:
Milan Milivojević

Početkom meseca postavili smo pitanje Tužilaštvu koliko je krivičnih prijava podneto protiv Radosavljevića, poznatijeg među građanima kao Vasa PDV i u odgovoru koji smo dobili navode se sledeći slučajevi:

Dana 8. septembra 2010. godine protiv Vase PDV-a podneta je krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja jer se sumnjalo da su u ugovoru između JP „Direkcija za izgradnju grada“ i „Hidrograđevinar“ cene radova u vezi ulične kanalizacije bile nerealne i „naduvane“.  Predmet istrage su bili i naknadno zaključeni aneksi osnovnog ugovora zbog sumnje da su predloženi radovi u njima zaista i izvršeni.

Radosavljević je bio predmet istrage i u vezi izgradnje saobraćajnih površina i atmosferske kanalizacije na Trgu Ćire Milekića, kao i gradskog parka (reč je bila o tzv. pešačkoj zoni). a ispitivala se cena radova, kao i od koga je nabavljen samopotapajući stub (onaj koji već godinama ne radi) i da li je ugrađen sa svim softverima i delovima koji su plaćeni.

Takođe, Tužilaštvo je ispitivalo rad Vase PDV-a i u slučaju davanja u zakup lokala od strane JP „Direkcije za izgradnju grada“ izvesnim fizičkim i pravnim licima. Kako piše u dopisu Tužilaštva, reč je o Milentijević Mileni, Nedeljković Radoslavu, Čakmak Saši i DOO „Luka Leget“.

Pored svega, Radosavljević je bio pod istragom i zbog postupka javne nabavke nameštaja za kancelarije tadašnje Opštine Sremska Mitrovica, takođe zbog enormno visokih cena pomenutog nameštaja. Taj posao bio je zaključen između Opštinske uprave za opšte i zajedničke poslove sa stambenom zadrugom „Progres SM“, kada je nabavljen nameštaj u vrednosti od skoro 750 hiljada dinara i to bez pdv-a (ali sa Vasom PDV, što je mnogo skuplja varijanta).

Osnovno Javno Tužilaštvo navodi da se u svim navedenim istragama protiv Vasilija Radosavljevića nisu stekla obeležja krivičnog dela te se nije preduzelo krivično gonjenje.

Nažalost, nismo uspeli da saznamo koliko je ovih istraga prekinuto zbog njihovog zastarenja.

U ovom trenutku, a o čemu smo već pisali, protiv Radosavljevića se vodi istraga po pitanju prisvajanja državnog placa u strogom centru grada, kao i oduzimanja nekretnine od jednog fizičkog lica, inače stanara na ovoj adresi. Reč je o ulici Kralja Petra Prvog na broju 1, u dvorišnom delu placa.

Da li se i u ovom slučaju čeka zastarenje, s obzirom da Tužilaštvo vrši istragu već gotovo 18 meseci od podnošenja prijave.

Kada su u pitanju čuvene saksije sa cvećem, „uvaljivane“ Mitrovčanima tako što su vešane po banderama, a i ta afera se nezvanično vezuje za Vasu PDV i njegovu sestru – izgleda da je pojeo vuk magarca. Cveće se osušilo, bandere ostale ogoljene, a na Vasinom placu u naselju „25 maj“ nikla luksuzna kuća sa bazenom.

Na sve ovo mitrovačko Tužilaštvo bi dodalo – nisu se stekla obeležja krivičnog dela te se nije preduzelo krivično gonjenje.

 

2 COMMENTS

  1. Koje Tužilaštvo? Tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici je najkorumpiranije tužilaštvo na nivou cele Srbije, ubedljivo na 1. mestu po korupciji.

  2. Pa zasto od Auto Škole „AS“ sve prijave i kazne zastare ?! Zato sto ćerka – zet rade u Sud-u Sremska Mitrovica pa sve završi u kojekakvim zaboravljenim ladlicama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here