80 godina od masovnog stradanja Šiđana! „USTAŠE NA VIDOSAVIN STOMAK SKAKALE SA STOLA, UMRLA ĆERKICI NA RUKAMA!“

0
1546

Hapšenje šidskih Srba u krvavoj akciji pod rukovodstvom ustaše Viktora Tomića počelo je na današnji dan, 27. avgusta 1942. godine, oko 21 čas, trajalo je celu noć, do ranih jutarnjih časova (akademski slikar Sava Šumanović je uhapšen u 6 sati ujutro 28. avgusta).

Nije poznat tačan broj uhapšenih ali se računa nešto preko 150. Svi su dovedeni u zgradu tadašnjeg Sreskog načelstva (deo opštinske zgrade u današnjoj Karađorđevoj ulici). Uhapšeni su celu noć isleđivani, maltretirani i mučeni. Možda najtragičnije ličnosti su Vidosava Vida Ilić i njena maloletna ćerkica.

Vida je oko dva časa noću odvedena na isleđivanje i nakon žestokog mučenja u trajanju od 45 minuta (ustaše su joj čak skakale na stomak sa stola, vraćena u zatvor gde je ubrzo umrla u ćerkicinom naručju).

Ujutro oko devet časova, svi uhapšeni koji nisu pušteni kući u toku noći, izvedeni su na opštinsko dvorište. Prema svedočenju jedne Šiđanke, svi muškarci su imali vezane ruke na leđima i izmrcvareni ležali na zemlji. Žene i deca su u periodu 10-11 časova pušteni kući. Pre toga su svedočili poslednjem iživljavanju ustaša kada su naterali sve izmučene muškarce da urade čučanj i pored izlomljenih nogu i ruku.

Nešto kasnije autobusima iz Zagreba preostali uhapšeni muškarci, njih 122, sprovedeni su do železničke stanice u Šidu, a potom teretnim vagonima odveženi u Sremsku Mitrovicu. Pojedini Šiđani su preminuli u vozu na putu do Mitrovice. Preživeli su smešteni u objekte sremskomitrovačke kaznione gde su mučeni naredna dva dana.

Neki Šiđani nisu mogli da izdrže mučenje i izvršili su samubistvo u kaznioni prerezajući sebi vene. Noću 29. na 30. avgust veći deo uhapšenih Šiđana je streljan na sremskomitrovačkom srpskom pravoslavnom groblju.

Samo je jedna osoba pokušala da pobegne i uspela da se spasi streljanja. Bio je to Stevan Marjan.

Manji deo uhapšenih Šiđana je streljan 3. septembra o čemu je objavljen oglas. Od ubijenih je bilo 120 Srba i 1 Jevrejin (Sastavljeno na osnovu izjava svedoka datih anketnoj komisiji za utvrđivanje zločina okupatora). Ukupno je u ta dva dana na mitrovačkom groblju streljano oko 7000 Srba iz celog Srema. Nemci nisu učestvovali u ovom genocidu, samo Hrvati u ustaškim uniformama.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here