80 godina od stradanja Grgurevčana u ratu: „IZ JAME RANJENI JAUKALI, PA SU PREKRIVENI ZEMLJOM!“

1
1785

U fruškogorskom selu Grgurevci, spomen obeležja Orašje, obeleženo je 80 godina od stradanja meštana i paljenja sela Grgurevci od strane nemačko-ustaške vojske 6. juna 1942. godine.

Naime, već u noći od 5. na 6. jun 1942. jedno vojno odeljenje, u kome je opaženo više domaćih Nemaca, napalo je zgradu salaša, u koju se sklonila veća grupa ljudi, žena i dece. Pucali su mitraljezom i ubacili više bombi i pri tom ubili pet lica, a pet teško ranili.

U svom pohodu doveli su pred opštinu preko 300 osoba. Odavde su ih sproveli na mesto zvano Orašje, pred veliku rupu koja je ranije služila kopanju zemlje za ćerpič, pa su 270 mitraljezom postreljali, a zatim minirali uzvišeni zid rupe, koji se sručio na pobijene. Iz rupe je i dalje dopiralo stenjanje i jaukanje, pa je naređeno onima kojima je život pošteđen da dovrše pokrivanje jame.

Na ovo stradanje srpskog naroda podsetio je zamenik mitrovačke gradonačelnice Petar Samardžić obraćajući se prisutnima tokom programa obeležavanja godišnjice rekavši da je, nakon sve većeg pritiska nemačkih vlasti koje su Srbe slali na prisilni rad u Nemačku i ustaša na služenje vojne obaveze došlo do sukoba fruškogorskih partizana protiv Nemaca, u kojem su ubijena dva nemačka vojnika.

Pre osam decenija na ovom mestu dogodio se jedan stravičan zločin, Nemci su iz osvete za ubijena dva nemačka vojnika streljali između 250 i 300 ljudi mahom Grgurevčana. Pokazaće se nažalost da ono što im se dogodilo juna 1942. godine u stvari predstavlja samo uvertiru za mnogo teži zločin, za akciju koju je sprovela kaznena ekspedicija Viktora Tomića septembra i avgusta iste godine. Ove godine Grad Sremska Mitrovica će na dostojan način, uz zvaničnom državnu komemoraciju obeležiti 80 godina od nezapamćenog genocida nad Srbima Srema.”- rekao je Samardžić.

Anton Bauer, bivši žandarmerijski podoficir, koji prvo u svojstvu šefa rumske policije, a kasnije kao terenski izvršni organ gestapovske policijske organizacije EKZ, sa folksdojčerima u vojno-policijskoj službi, prispeo je opet u Grgurevce krajem oktobra 1943. Iz kamiona su izveli 60 lica, Srbe rodom iz Bešenova, Rivice i Naradina, pa su folksdojčeri obesili 18 njih o telefonske stubove na kraju sela, a ostale postreljali.

Da bi buduće generacije pamtile ovaj teror na meštanima Grgurevaca, podignuta je spomen soba u kojoj su rekonstruisane i zapisane istorijske činjenice koje ne smeju da se zaborave.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

1 COMMENT

  1. Pitajte naseg sugradjanina Jovicu Stevica sta misli o ovome? Covek koji se javno slikao sa Kolindom G Kitarovc i u svojim objavama pise da je „Hesna deo Nemacke“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here