Agonija rumskog „Kluza“ u režiji Vasilija Radosavljevića

0
5052

Prva asocijacija na uspešnu fabriku, pre više od decenije, bio je „Kluz“. Posebno u Rumi, kada je pri povratku radnika „Kluza“ nastajao pravi haos u saobraćaju, a pravi je luksuz bio posedovati neki od večitih „Kluzovih“ modela.

Nažalost, još jednu, nekada uspešnu i perspektivnu firmu pregazilo je vreme, sistem, ili bolje rečeno rupe u sistemu, te je od ove fabrike ostala prazna hala, skelet nekadašnjeg sjaja, poznato ime iz prošlosti i stotine ljudi dovedenih do granice egzistencije.

Miroslav Ćeran iz Rume, bivši radnik rumske „Konfekcije Kluz“ već godinama čeka svoje neisplaćene plate. Nažalost, njegov slučaj nije usamljen, a sličnu sudbinu je doživelo oko 130 radnika ovog bivšeg tekstilnog giganta.

Već godinama čekam svoje pošteno zarađene plate. Ne samo ja, već i skoro 130 mojih kolega, priča Miroslav Ćeran.

Žao mi je što moram ovako da se obraćam, ali svi znamo da je „Kluz“ prodat i da nova firma posluje od tada. Na svako naše pitanje dobili smo samo „prebacivanje lopte“ na nekog drugog i prazna obećanja, priča nam Ćeran.

Podsećamo, „Kluz“ je nekada vladao srpskom tekstilnom industrijom, a samo rumski ogranak prehranjivao je više stotina radnika. Nakon stupanja na snagu zakona o privatizaciji, neki delovi „Kluza“ su privatizovani, dok su ostali otišli pod stečaj ili su ušli u proces likvidacije.

U rumskom „Kluzu“ sve je krenulo nizbrdo pre više od decenije, nakon nekoliko neuspešnih pokušaja prodaje. 2008. godine, rumski „Kluz Srem“ je prodat Mihailu Mikiću, na sedmoj aukciji po redu, ali zbog neispunjavanja ugovornih obaveza, ugovor je raskinut 2010. godine, kada je ovo preduzeće ušlo u proces restrukturiranja.

Početkom 2012. godine, „Kluz Srem“ ušao je u stečaj, zbog čega je posao izgubilo oko 130 radnika, onih koji su imali snage i volje da nakon ponora ovog preduzeća ostanu do samog kraja.

Ipak, neisplaćeni su ostali i radnici koji su odlučili da se povuku pre kompletne propasti firme. Tako je oko 375 bivših radnika „Kluza“ podnelo zahteve Fondu solidarnosti Srbije, kako bi naplatili svoje zaostale zarade, ali je i ta priča propala. Navodno, radnici nisu ispoštovali rok za predaju papira od 15 dana, te su ostali bez isplate zbog dana zakašnjenja, iako radnici tvrde da to nije ono što se dogodilo.

Bivši predsednik Sindikata radnika „Kluza“ Damir Mešić, koji je rešenje o otkazu dobio u junu 2012. godine, usled stečaja, kaže da su svi papiri predati na vreme, a da je grešku napravio neko drugi.

Naime, kako je tada objašnjeno, do greške je došlo jer je jedna grupa radnika dobila rešenje Privrednog suda u Sremskoj Mitrovici dan ranije u odnosu na druge radnike, pa je datum pogrešno izračunat, zbog čega je samo grupa od oko dvadesetak radnika dobila određenu sumu novca od Fonda, ali im i dalje nedostaje razlika u visini nadoknade.

Ne znamo kako je moguće da je došlo do takve greške, jer smo papire predali na vreme.  Ne znamo ni po kom osnovu je isplaćeno tih dvadesetak radnika. Nama ostaje samo da se nadamo parama od prodaje firme, kaže nam Mešić, bivši mehaničar u „Kluzu“.

Neisplaćenim radnicima preostalo je da nastave da čekaju isplatu svojih zarada od prodaje imovine „Kluza“, na šta se čekalo više od decenije.

Privredni sud u Sremskoj Mitrovici doneo je 10. aprila 2012. godine Zaključak o listi potraživanja, prema kojoj su utvrđeni isplatni redovi pri potraživanju stečajnih poverilaca.

U međuvremenu, „Kluz“ je prodat italijanskoj kompaniji „Fixa Shoes“ koja već posluje na teritoriji Rume,  i to za sumu od 53 miliona dinara, iako je procenjena vrednost bila skoro 200 miliona dinara. Vest o prodaji fabrike oglašena je na sajtu Agencije za privatizaciju, a muke radnika se tada nastavljaju, prema Mešićevim i Ćeranovim rečima.

Kada je novac uplaćen, stečajni upravnik Vasilije Radosavljević rekao je da će naš novac biti isplaćen do kraja meseca. I tako iz meseca u mesec, kaže Ćeran za naš portal.

Onda je prestao da se javlja na telefon, jer verovatno veruje da smo mi zaboravili na to, ili izgubili strpljenje. Upućivali su nas i na inspekciju rada ali nismo uspeli da stupimo u kontakt sa njima, nadovezuje se on.

Pozvali smo Inspekciju rada, a inspektorka Sofija Gagić rekla nam je da se inspekcija bavila ovim pitanjem pri samom zatvaranju firme, te da je sve arhivirano, ali da je slučaj preuzeo Sud u Sremskoj Mitrovici i da Inspekcija od tada sa ovim slučajem više nema nikakve veze.

Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa stečajnim upravnikom „Konfekcije Kluz SremVasilijem Radosavljevićem, ali nije želeo da se javi na telefon i razgovara sa medijima, i uprkos našim upornim pokušajima, a poručio je da se za sva pitanja obratimo Agenciji za privatizaciju.

Ko je Vasilije Radosavljević?

Uzevši u obzir da se Radosavljević nije javljao na telefon, do informacija o njemu smo pokušali da dođemo putem medija i istraživanja.

Saznali smo da je u Sremskoj Mitrovici poznat pod nadimkom „Vasa PDV“, kao i da ga povezuju sa više finansijskih afera u ovom gradu, a među njima i sumnjivu trgovinu zemljištem u naselju Kamenjar.

Takođe, bio je i jedan od visokih funkcionera DSS-a, a govorka se da se zahvaljujući svom tadašnjem položaju i prilikama umešao u veći broj poslova koji su mu omogućili lagodan život na štetu građana.

izvor: sremskevesti.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here