MITROVAČKI PRONALAZAK! Zatvorski azil za pse – hit u Evropi!

1
6226

Kazneno popravni zavod je u proteklom vremenskom periodu postao tema mnogih svetskih medija, zbog azila za pse, o kome smo pisali još kada je počinjala njegova izgradnja. “Njujork Tajms”, “Dejli Mejl”, “Stejt”, “BTA” i mnogi srpski i regionalni listovi i drugi mediji objavili su seriju fotografija koje prikazuju pse i osuđenike i svi su, bez izuzetka, pozitivno pisali o ovoj temi.

Kazneno popravni zavod je jedan od tri u Evropi koji sprovodi projekat resocijalizacije osuđenika pomoću pasa, koji se posle udomljavaju. Ovaj projekat se sprovodi u Škotskoj i Španiji, ali je zatvor u Mitrovici jedini na svetu koji ima prihvatilište za napuštene pse, odnosno azil u sklopu zatvora.

Najveći zatvor na Balkanu ima i poljoprivredno zemljište koje osuđenici obrađuju, ali i ergelu sa konjima, odgajivačnicu pasa… ipak psi lutalice su osuđenicima trenutno najdraža aktivnost na služenju kazne. Inicijativa je pokrenuta 2016. godine, da bi projekat zaživeo u novembru prošle godine. Psi će nakon obuke biti ponuđeni na udomljavanje Mitrovčanima, mada je i do sada već bilo takvih slučajeva.

O psima u azilu brigu vode osuđenici koji služe blaže zatvorske kazne i nalaze se u poluotvorenom odeljenju, a psi su smešteni prema pravilima Uprave za veterinu. Prihvatilište broji 42 boksa, površine oko 15 metara kvadratnih, a kapacitet je 400 pasa, jer je više pasa blagog karaktera smešteno u jedan boks.

Gradska uprava izdvaja sredstva za veterinare, sterilizaciju, čipovanje, nabavku ogrlica, dok je briga oko hrane prepuštena KPZ-u. Zoohigijena u okviru JKP “Komunalije” zadužena je za hvatanje pasa lutalica, a za svakog psa koji dođe u prihvatilište popunjava se evidencioni list, te se životinja fotografiše, dobije karton na kome se unose podaci o tome u kakvom je stanju zatečen, sa koje lokacije sklonjen i da li je urađena vakcinacija, revakcinacija, čipovanje, sterilizacija, celokupan veterinarski tretman. Na taj način novi vlasnik psa prilikom udomljavanja tačno zna kakvog psa će usvojiti.

Zanimljivost je da je žena jednog osuđenika koji je učio psa dresuru, udomila baš njega, kako bi svog prijatelja sačekao kod kuće kada odsluži kaznu, jer se vezao za svog sapatnika.

U novembru je potpisana saradnja između KPZ, Grada Sremska Mitrovica, OEBS-a, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije i nemačke nevladine humanitarne organizacije “Help”.

Pored svega navedeno, iz KPZ najavljuju će organizovati dane otvorenih vrata kada će građani Mitrovice moći da posete azil i udome psa. Psi koji ne budu udomljeni, dobiće specijalne ogrlice sa jasnom oznakom da su to psi Grada Sremska Mitrovica, koji su čipovani, sterilisani i bezopasni, i biti vraćeni na lokaciju, gde su i nađeni, tako da građani neće imati brigu da li se radi o opasnom psu, jer su ti psi prošli obuku i dresuru u prihvatilištu.

Ovo prihvatilište je i velika ušteda za lokalnu samoupravu, te se očekuje da će se smanjiti i odštete građanima za ujede pasa lutalica, koje su do sada na godišnjem nivou iznosile oko 25 miliona dinara.

Otvaranjem ovog azila i briga oko napuštenih pasa konačno se počela sistemski rešavati, bez štetnog uplitanja manipulanata okupljenih po raznim nekompetentnim udruženjima građana, na čemu je uostalom  „Sremskomitrovački portal“ i insistirao u svojim mnogobrojnim člancima vezanih za ovu temu.

(M. M.)

1 COMMENT

  1. 1. Psa uhvatimo
    2. Smestimo u azil
    3. Nahranimo, napojimo, izdresiramo
    4. Psa vratimo gde smo ga i nasli, na ulicu…
    Logika???

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here