Arheološko otkriće kod Klenka – JEDNO OD NAJVEĆIH u Srbiji!

0
1614

Srem je poznat sa arheološkim lokalitetima – od Šida, preko Sremske Mitrovice, pa do Obreža – a na turističkoj mapi dobio je još jednu atrakciju: Adžine njive – Brajkovo 2, u ataru sela Klenak.

Bogatstvo ispod zemlje otkriveno je sasvim slučajno, tokom izgradnje novog auto-puta od Rume do Šapca, a potvrđeni su nalazi iz svih epoha života na ovom prostoru unazad osam milenijuma!

Sa istraženih pet hektara, lokalitet Adžine njive predstavlja jedno od najvećih iskopavanja u istoriji srpske arheologije, a tokom devetomesečnih iskopavanja pronađeno je kompleksno naselje, sa vinčanskim nekropolama kakve su otkrivene na samo još dve lokacije u Srbiji. Zato Rumljani, na čijoj se teritoriji nalazište nalazi, nameravaju da – u saradnji sa Zavičajnim muzejom i lokalnom Turističkom organizacijom – promovišu ovaj arheološki lokalitet i uvrste ga u ponudu koja će privući nove goste.

Turisti će moći da se odvezu do samog lokaliteta, te upoznaju sa praistorijom, antikom i srednjim vekom – objašnjava predsednica Opštine Aleksandra Ćirić.

Tokom promocije lokaliteta Rumljanima, moglo se čuti da će istraživanja na lokalitetu Adžine njive – Brajkovo 2 potrajati dugi niz godina, jer taj deo Srema predstavlja nedovoljno istraženi dragulj srpske arheologije. Saznalo se i da je u istraživanje lokaliteta bilo uključeno 15 arheologa i oko 60 radnika, a pronađen je ogroman broj vrednih predmeta i materijala koji se trenutno obrađuju.

Novootkriveni lokalitet obiluje pravim umetničkim delima izrađenim od keramike…

Ovim poslom bavim se 45 godina, a ovde se nalazi mnogo toga što sam prvi put video. Keltska peć za keramiku, koju smo pronašli, najveća je ikada nađena na ovim prostorima. Debljina rešetke na nekim mestima dostiže i 30 centimetara, a sama peć je bila toliko očuvana, da smo i bukvalno mogli da je založimo, te i sami nešto napravimo – istakao je Momir Cerović, arheolog i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Šapcu.

Viši naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu Dragan Milanović naglasio je i značaj iskopina iz antičko-rimskog perioda, a radi se o ekonomskom kompleksu sa tri velike građevine na kamenim temeljima koji je, po svemu sudeći, služio za čuvanje i preradu žita…

Tokom prezentacije naglašeno je i da sve što je pronađeno u Klenku pripada rumskom Zavičajnom muzeju i biće dragocen deo buduće stalne postavke, koja bi trebalo da pred publikom bude već sredinom naredne godine.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here