BORBA ZA OPSTANAK “MITROSA”: Neizvesna sudbina simbola Sremske Mitrovice!

0
5968

Nezvanične informacije koje već neko vreme kolaju gradom, a tiču se sudbine Mesne industrije “Mitros”, pokazale se tačnim – ovom prehrambenom gigantu sudbina u pogledu opstanka je veoma neizvesna! Kako saznajemo, problem Mitrosa počeo je da uvećava nakon smrti Johana Gerlingera, vlasnika Gierlinger Holdinga, koji je 2015. godine kupio posrnuli mitrovački gigant u industriji mesa.

Problemi nastali u centrali austrijske kompanije prelili su se vremenom i na fabriku “Mitros”, koja će, po svemu sudeći, izvući deblji kraj sa mogućnošću da oko 500 zaposlenih ostane na ulici. Štaviše, Mitros već radi sa smanjenim kapacitetom, a pitanje je da li će sama proizvodnja u fabrici izdržati još nekoliko narednih sedmica.

Pored problema u centrali kompanije, tokom poslednjeg perioda, znatan uticaj na poslovanje ostvarilo je i povećanje finansijskih izdataka za sirovine usled pojave afričke kuge svinja koja je primorala menadžment da repromaterijal nabavlja na stranim tržištima.

Sagovornici na ovu temu uglavnom se slažu da je za Mitros vremena sve manje, a kako će se rešiti sudbina zaposlenih, pa i same fabrike, pokazaće se već tokom jeseni jer vreme radi protiv ovog nekadašnjeg giganta.

U svakom slučaju, zaposleni se nadaju da će na rešenju poraditi i predstavnici vlasti, kako na lokalnom, tako i na višim nivoima, bez obzira što to nije u njihovoj nadležnosti, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je 2014. godine upravo u kontakt sa Johanom Gerlingerom stupio tadašnji mitrovački gradonačelnik Branislav Nedimović. Zahvaljujući tome, kompanija je ušla u vlasništvo 13 hektara zemljišta i sveukupno 36 objekata Fabrike mesa “Mitros” za 800 hiljada evra, uloživši u najsavremeniju opremu na ovim prostorima još desetak miliona evra. Možda bi i sada bivši ministar poljoprivrede mogao pokušati da (opet!) spase Mitros, ne toliko zbog radnih mesta, jer je potražnja za radnom snagom ogromna i svi bi brzo bili zaposleni, koliko zbog same fabrike i simbola koji ona predstavlja za Sremsku Mitrovicu.

S druge strane, ovo je prilika i za lokalne aktiviste i lidere opozicionih stranaka da, umesto praznih fraza na društvenim mrežama, daju konkretne predloge u vezi sa sudbinom Mitrosa i načina na koji oni misle da ga treba spasavati. Sigurno je da im birači, na narednim izborima, to ne bi zaboravili.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here