Čekajući ostavku odbornice Nataše Zec

0
1803

Gotovo mesec i po dana nakon što je, preko društvenih mreža, najavila podnošenje ostavke na mesto odbornice gradske skupšine, Nataša Zec, odbornica “Grada za sve nas”, udruženja sremskomitrovačkih (malo)građana, najzad je 13.09. poslala zvaničan dopis ostavke sekretarijatu skupštine. Sudeći po najavljenom dnevnom redu, nema sumnje da će, već na sledećoj sednici Skupštine zakazanoj za sredu, 21. septembra – ova ostavka biti i potvrđena!

Podsećanja radi, početkom avgusta, odbornica Nataša Zec, revoltirana nastupom Baje Malog Knindže na koncertu u Čalmi na kojem su se vijorile zastave Srbije i pevale patriotske pesme, sa skupštinske govornice predložila je da se u Kukujevcima, mestu većinski naseljenim Srbima proteranim iz Hrvatske, organizuje koncert ustaškog pevača Marka Perkovića – Tompsona. Time bi se, po njenom mišljenu, Mitrovica predstavila javnosti kao grad tolerancije.

Njen predlog izazvao je jednoglasnu osudu javnosti, kako lokalne, tako i širom države. Pored vladajućih naprednjaka, osudile su je gotovo sve opozicione stranke i udruženja, osim pro-franjevačkog “Grada za sve nas” i Socijalističke partije Srbije. Epilog svega bilo je njeno podnošenje ostavke i u obraćanju javnosti preko svog Fejsbuk profila navela je da samo želela “uputiti svojim sugrađanima i istinskim patriotama poruku da se svoja kultura i nacionalni identitet gaji obrazovanjem omladine, širenjem ljubavi i tolerancije, uvažavanjem kulture svih naroda na ovim prostorima.”

U poruci nije objašnjeno kako bi ustaški pevač Tompson mogao u Kukujevcima obrazovati prognane Srbe u smislu tolerancije, na način da se uvažava kultura hrvatskog naroda, izražena u stihovima Tompsonovih pesama u kojima poziva na klanje Srba i obećanja da će ih i u Srbiji stići ustaška ruka.

Izvesno je da odbornica Zec, za razliku od srpskog naroda kojem se obraćala, (ne) zna da je pred raspad Jugoslavije, primera radi, u Osijeku, najvećem gradu Slavonije, živelo trideset procenata Srba, i da se prvo u njemu osetio zadah ustaške tolerancije na koju se Tompsonuša poziva. Sve je počelo odvođenjem najviđenijih pojedinaca, i to u milicijske stanice, institucije reda i poretka države SFRJ. Tisućoljetnja kultura projavljivala se u vidu vređanja i ponižavanja, a onda i gušenja selotejp trakama i bacanja u Dravu. To je doživeo i Bogdan Počuča, poznati šahovski velemajstor. Glavni izvođač tih radova bio je, po zlu upoznat, Branimir Glavaš. Za ta svoja dela u Osijeku i Slavoniji je bio zakićen sa sedam najviših odlikovanja nove, Tuđmanove Hrvatske, kojoj upravo peva Tompson.

Još zastrašujuća “poruka mira i tolerancije”,  koju je u ostavci pomenula odbornica “Grada za sve nas”, poslata je iz srca Hrvatske, Zagreba. U njemu je likvidirana, iz čista mira, srpska porodica identičnog prezimena kao i razočarana odbornica kojoj smetaju srpske zastave na Bajinom koncertu – Zec! Mihailo (38), Marija (36) i Aleksandra (12) Zec su svirepo likvidirani u njihovom stanu, prethodno su majka i ćerka bile silovane. Čopor policijskih ubica, koje je predvodio Tomislav Merčep, priznali su ovaj zločin, ali su na sudu bili oslobođeni zbog zastarelosti predmeta. Podrazumeva se da su bili i odlikovani od hrvatske države, verovatno u “ime ljubavi i toelrancije”, na koje se poziva i odbornica Nataša.

Primera takvih zverstava nad srpskim narodom postoji mnoštvo, o njima peva i njih veliča Tompson, na koncertima na kojima se maše ustaškim zastavama i viče “Za dom spremni”, ali odbornici “Grada za sve nas” očigledno više smeta Baja Mali Knindža i veselo društvo na koncertu u Čalmi.

Objavu o svojoj ostavci odbornica Nataša Zec zaključuje rečenicom da će “govornicu prepustiti onima koji umeju da prave kompromise i budu mudri za sopstveno dobro”. Nije jasno na koga je konkretno mislila, ali se da pretpostaviti da je ostala nezadovoljna činjenicom da je, sem udruženja “Grad za sve nas” koje je i ranije bilo poznato po vezama “ispod stola” sa Katoličkom crkvom i hrvatskom obaveštajnom službom – niko drugi nije podržao. Uz, naravno, već pomenuto ćutanje SPS-a, što samo po sebi već dovoljno govori.

Građani Mitrovice očekuju, u ime svirepo ubijenih na Spomen groblju, proteranih iz Osijeka i drugih mesta neovisne Hrvatske, u ime zagrebačke porodice Zec, da će odbornici mitrovačke gradske skupštine, upravo po preporuci Tompsonuše Nataše, biti mudri za dobro svih nas i njenu ostavku, na sledećoj sednici, već u sredu, sa zadovoljstvom konstatovati.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here