Četvrtina mladih u Srbiji nezaposlena

0
607

Gotovo svaka četvrta osoba do 24 godine starosti je nezaposlena, pokazuju zvanični podaci Nacionalne službe za zapošljavanje iz poslednjeg kvartala 2022. godine.

Pored nekoliko državnih programa podsticanja zapošljavanja kod mladih, tu su projekti Nemačke razvojne saradnje koje realizuje GIZ, poput globalnog programa “Migracije za razvoj“, posredstvom kog se kroz nekoliko projekata podržavaju mladi na putu do zaposlenja. Osim mladih, GIZ podržava i i sve osetljive grupe stanovništva kroz brojne inicijative – kroz saradnju sa glavnim partnerima, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije, ali i velikim brojem organizacija civilnog društva.

Centar za integraciju mladih od 2019. godine realizuje Program podrške u zapošljavanju mladih koji su ili su bili u uličnoj situaciji. Program podrške u zapošljavanju, kroz niz fokusiranih aktivnosti nudi ovoj grupi mladih mogućnost za sticanje novih znanja i dodatnih veština kako bi uz podršku stručnog tima Programa postali konkurentniji na tržištu rada i došli do formalnog posla.

Kroz CIMov Program podrške u zapošljavanju ovi mladi se upisuju na obuke za konobare i šankere, obavljaju stručnu praksu, učestvuju na edukativnim radionicama sa ciljem unapređenja formalnih i neformalnih znanja uz konstantnu podršku stručnog tima Programa. Na ovaj način, mladima se pruža kontinuirana i sveobuhvatna podrška, koja se do sada pokazala kao najefikasnija u podsticanju ove specifične grupe mladih u nalaženju posla“, ističe Marija Branković iz GIZ, savetnica za odnose sa javnošću na programima „Migracije za razvoj“ i „Migracije i dijaspora“.

Ona podseća da je Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku Nemačke razvojne saradnje, pokrenula je prošle godine dve besplatne onlajn obuke za nezaposlene – „Aktivno traženje posla“ i „Put do uspešnog preduzetnika.

Obuke je do sada pohađalo preko 5.000 građana, od čega se, recimo, najveći broj opredelio za obuku koja im pomaže da pokrenu sopstveni biznis“.

GIZ podržava i projekat „Ekumenske humanitarne organizacije“ Podrška za novi početak u okviru kog mladi pohađaju obuke o pisanju biznis plana i pokretanju sopstvenog biznisa.

Tu je i projekat „Podrška Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u pilotiranju inovativnih rešenja za zapošljavanjeˮ. GIZ je za osam jedinica lokalnih samouprava izdvojio gotovo pola miliona evra, a realizacija projekta, kažu iz ove organizacije, će doprineti rešavanju i ublažavanju prepoznatih izazova na lokalnom tržištu rada i odgovoriti na potrebe teže zapošljivih nezaposlenih lica i društveno osetljivih grupa kao što su, između ostalih, mladi, a u cilju podsticanja zapošljavanja i poboljšanja njihovog položaja.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Jovana Šesterikov)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here