Da li je isplativa izolacija starih kuća?

0
1974

Izolacija objekata predstavlja znatnu uštedu energenata. Istraživanja rađena na tu temu pokazuju da veliki broj kuća u našoj zemlji nema termoizolaciju. Verovali ili ne, u zemljama Evropske unije je slična situacija, što ne znači da izolacija nije isplativa. Zanimljiv podatak dobijen na osnovu istog istraživanja je taj da čak i izolacija od 5 cm dovodi do značajne uštede kućnog budžeta.

Prema novom zakonu o energetskoj efikasnosti, na zidove treba postaviti izolaciju debljine 12 cm. Na taj način bi se ostvarila trostruko veća ušteda energenata za zagrevanje kuće. Uzmimo kao primer prosečnu veličinu kuće od 200 m kvadratnih. Ako bi se na ovoj kući izolovala samo fasada, na godišnjem nivou bi se postigla ušteda oko 100.000 dinara na energentima.

U poslednje vreme je primetan porast interesovanja za izolaciju starih kuća. To verovatno proizilazi iz saznanja da loše izolovana kuća troši znatno više energenata u poređenju sa kućom koja ima dobru izolaciju. Istovremeno, primetna je i marketinška edukacija građana kojom se preporučuje izolacija kuća u cilju poboljšanja energetske efikasnosti. Ipak, ono što često nedostaje su realni podaci o troškovima ugradnje termoizolacije kuća. U nastavku teksta ćemo pokušati da vam damo neke savete uz pomoć kojih ćete sa minimalnim ulaganjem uspeti da uradite izolaciju na kući.

Izolacija kuće sa minimalnim ulaganjem

Kuće koje su ranije građene izolovane su uz pomoć izolacionih materijala koji su tada bili poznati i korišćeni. Međutim, mnogi od njih, poput ploča proizvedenih od sintetičkih materijala ili staklene vune, tokom vremena gube izolacione karakteristike. Istina, u to vreme tako izolovane kuće su ispunjavale standarde toplotne provodljivosti, što danas nije slučaj.

S obzirom na to da je stiropor debljine 12 cm znatno skuplji, mogli biste nabaviti stiropor debljine 5 cm. Možda vam se na prvi pogled ovo učini kao drastična razlika, ali i postavljanjem stiropora od samo 5 cm znatno ćete smanjiti gubitak toplote u svojoj kući.

Sledeće što će vam trebati su građevinske skele, koje možete iznajmiti po veoma pristupačnim cenama. Preporuka je da ih iznajmite od sertifikovanih firmi, jer osim njihove montaže koja se podrazumeva, firme poseduju sve potrebne ateste, što je veoma značajno.

S obzirom na to da se cene materijala razlikuju od radnje do radnje, proverite gde možete da nabavite najjeftiniji materijal. To se prvenstveno odnosi na mrežice i na lepak, kao i na sve drugo što vam je potrebno za rad.

Na internetu ćete naći brojne snimke uz savete kako stiropor i mrežicu pravilno postaviti na zid. Pažljivim gledanjem brzo ćete shvatiti da to i nije baš toliko komplikovano. Verovatno imate nekog poznanika ili komšiju koji već ima iskustva u postavljanju stiropora i možete ga zamoliti da vam pokaže nekoliko početničkih poteza. Korak po korak, uz znatnu uštedu, sami ćete izolovati svoju kuću. Verovatno nećete raditi brzinom kojom bi to uradili profesionalci, ali svakako ćete uštedeti značajnu sumu novca i naučiti još jednu veštinu.

Da li se preporučuje izolacija tavana?

Prostor zbog kog se gubi najviše toplote zasigurno je tavan. Poželjno je izolovati ga, čak i ako tavan ne koristite kao stambeni prostor. Postavljanjem sunđera na tavanski pod dobićete odličnu izolaciju. Takođe, stiropor debljine 5 cm može biti odlično rešenje. Vratanca od tavana obavezno izolujte trakom koja se koristi za dihtovanje vrata i prozora, jer su to mesta kroz koja se toplota iz unutrašnjosti kuće premešta ka gore, tako da su gubici u grejanju unutrašnjih prostorija znatni. Izolacijom tavanskog prostora, toplotu u kući možete povećati za 2 do 3 stepena.

Šta još treba izolovati u kući?

Postoji još nekoliko mesta u kući koja bi trebalo izolovati, jer kroz njih izlazi toplota. Zapravo, važno je izolovati sva mesta kroz koja toplota može izaći izvan unutrašnje prostorije. Prvenstveno se misli na stolariju, zatim na šupljine uz vodovodne i kanalizacione cevi, kao i šupljine kod dimnjaka i cevi za grejanje. Da biste zatvorili te otvore, na tržištu postoje razna sredstva kao što su pur-pena, tečni izolatori i razne vrste folija.

Savet plus

Kako biste bili sigurni da je smisleno i isplativo sve što ste odradili, naš savet je da obavezno pre početka radova sačuvate račune za kupovinu energenata od prethodne grejne sezone. Kada ih uporedite sa potrošnjom nakon odrađene izolacije shvatićete kolika je ušteda i koliko će se brzo isplatiti vaše ulaganje u izolaciju. Zato, bez mnogo oklevanja započnite sa izolacijom svoje kuće, bar u segmentima koje možete odraditi bez ičije pomoći.

I da zaključimo, kuću starije gradnje svakako treba izolovati, jer će se to sigurno odraziti na kućni budžet. Naime, nakon izolacije bićete prijatno iznenađeni manjom potrošnjom energenata u toku grejne sezone.

(Ljiljana Bugarin)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here