Stres i svakodnevica – šta je rešenje?

0
1242

Stres je u vremenu u kome živimo svakodnevno prisutan kako u ljudima, tako i u životnim okolnostima. On je odgovor celokupnog organizma na određene faktore u okruženju, a izaziva fizičku i psihičku reakciju koja je uvek u skladu sa onim kakav je neko kao ličnost.

Veoma je važno raditi na sebi, posvetiti se ovom problemu, kako ne bismo sebe doveli do različitih neželjenih efekata, čak i zdravstvenih problema, saglasni su psihoanalitičari i psiholozi sa platforme za zdravstvene konsultacije Doktok.

„Stres se manifestuje i emocionalno i telesno. Dovodi nas do toga da se osećamo nemoćno jer osećamo da se dešava nešto izvan naše kontrole, ali i uplašeno zbog doživljaja egzistencijalne ugroženosti, govori psihoanalitičar Jasmina Vrbaški. “Reakcija na stres je individualan doživljaj. Podrazumeva da se svako nosi na svoj način sa sličnom stresnom situacijom i da to najčešće zavisi od toga u kom životnom trenutku i u kojoj životnoj fazi se osoba nalazi. Jako je važno kakvu ima podršku svoje okoline, od porodice, preko socio-kulturološkog polja kome pripada,” rekla je Jasmina Vrbaški, psihoanalitičar Psihoanalitičkog društva Srbije.

Stresni događaj dolazi iz spoljašnjeg sveta i životnih okolnosti, a kod pojedinaca pokreće niz specifičnih
unutrašnjih odgovora.

“Ceo svet se sada nalazi u neobičnom i stresnom periodu, gde vlada strah i neizvesnost. Zato, važno je da mislimo o svojim slabostima i strahovima. Tu dosta pomaže razgovor, jer misliti sa nekim može biti neverovatno ohrabrujuće, a može i dovesti do nekih novih i snažnijih odgovora na sve, pa i na stres,” zaključila je Tamara Krneta, diplomirani defektolog, specijalni pedagog, psihoanalitičar u edukaciji.

Činjenica je da stres nije prijatan događaj u životu, odnosno da je u većini slučajeva vrlo neprijatan i obično se vezuje za neprijatne, neočekivane i na izgled teško savladive promene u našim životima. Vesna Brzev Ćurčić, psihoanalitičar Psihoanalitičkog društva Srbije naglašava:

“Uhvatiti se u koštac s njim nudi mogućnost nalaženja sigurnog puta za smanjenje stresa, rukovanje njim i eliminaciju njegovog štetnog uticaja. Iskustveno učenje uspešnim ovladavanjem stresom pomaže očuvanju i poboljšanju kvaliteta života nas samih, našeg celokupnog zdravlja, kao i onih koje volimo. Vredi truda.

Suočavanje sa stresom može biti ključ za poboljšanje zdravlja i duži život, zato je važno da ga doživljavamo kao sastavni deo života. Da bismo stres i nervozu smanjili, potrebno je da smanjimo izloženost stresnim situacijama, promenimo percepciju, naučimo veštine samoregulacije stresa, ali i radimo na sebi. Takođe pomažu i podrška, smeh, sport i san, navodi Milica Mikić Grčkarac, master psiholog i psihoterapeut.

Za više informacija o ovoj i drugim temama vezanim za vaše zdravlje konsultujete stručnjake različitih specijalnosti koji vas čekaju na Doktok platformi. Posetite www.doktok.rs i zakažite svoj termin kod željenog lekara ili psihologa.

(Snežana Jovanović)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here