DIJABETES: Kako živeti s njim?

0
3071

Dijabetes je jedna od vodećih hroničnih bolesti u Srbiji. Svake godine broj novoobolelih raste, naročito od dijabetesa tipa 2.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista - dijetetičar
PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Procenjuje se da na svakog registrovanog bolesnika postoji još jedan koji nije registrovan. Ukoliko se pravilno ne leči može doći do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Dijabetes je grupa metaboličkih bolesti koje karakteriše hiperglikemija, odnosno povećan nivo šećera u krvi. Do trajnog povećanja šećera u krvi dolazi usled smanjene sekrecije ili smanjenog dejstva hormona insulina. Postoje dve vrste dijabetesa, tip 1 i tip 2.

Dijagnoza se postavlja pomoću OGTT-a (test opterećenja glukozom), kao i putem analiza krvi i urina. Simptomi su učestalo mokrenje, povećana žeđ, nagli gubitak kilaže, povećana glad, umor i razdražljivost, sporo zarastanje rana, zamućenje vida.

Pored redovne terapije veoma je bitna i pravilna ishrana dijabetičara, kako bi se šećer držao pod kontrolom.

Važno je da imate češće a manje obroke. Najbolje bi bilo da imate pet obroka u toku dana.

Šta trebate da izbegavate? Izbegavajte beli hleb, beli pirinač, kornfleks, kukuruz, testenine od belog brašna, instant ovsene kaše. Umesto ovih namirnica možete da jedete integralni hleb, testeninu od integralnog brašna, integralni pirinač. Izbegavajte proizvode iz pekare (dozvoljeni su samo hleb i kifla i to integralni).

Birajte manje masno meso. Možete da jedete piletinu i ćureće meso (bez kožice), ribu. Izbegavajte masna mesa. Takođe bi trebalo da izbegavate suhomesnate proizvode.

Od mlečnih proizvoda možete da konzumirate jogurt, mleko, mladi sir, kiselo mleko, kefir.

dijabetes1Voće se jede isključivo sa korom kako bi se unela celuloza i tako smanjila apsorpcija ugljenih hidrata iz voća. Najbolje je jesti ono voće koje daje baznu (alkalnu) reakciju krvi i mokraće, zbog toga što organizam dijabetičara stalno teži acidozi (preterana kiselost). To je svo sveže voće, a najbolje je jesti citrusno (limun, pomorandža, grejpfrut). Što ređe konzumirajte banane, dinje, grožđe, suvo voće, ananas. Od povrća izbegavajte krompir.

Iz ishrane biste u potpunosti trebali da izbacite slatkiše, industrijske keksiće, gazirane sokove, kao i sokove iz tetrepaka, energetska pića, slane grickalice, šećer.

Dozvoljeno je piti čajeve i kafu (nezaslađenu). Izbegavajte da pijete nes kafu, kapućino.

Najbolji načini pripreme hrane su kuvanje, dinstanje, grilovanje. Što ređe se opredeljujte za pečenje, pohovanje i prženje namirnica.

Pored pravilne ishrane, za dijabetičare je veoma važna i redovna fizička aktivnost kao i redovna kontrola šećera u krvi.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here