DOBRODOL – jezero na južnim obroncima Fruške gore!

0
3088

Jezero Dobrodol nalazi se na južnim obroncima Fruške gore, u blizini istoimenog sela. Kao i većina fruškogorskih jezera, nastalo je sedamdesetih godina prošlog veka, podizanjem brane na Dobrodolskom potoku.

Namena ove veštačke akumulacije bila je navodnjavanje poljoprivrednih površina, odbrana od bujica, ali i ribolov i razvoj turizma. Danas, mnogi ovo jezero smatraju jednim od najlepših i najčistijih jezera u Sremu.

Jezero Dobrodol ima ukupnu površinu od 45 hektara, a njegova dubina se kreće oko 6 metara. Jezero krasi izuzetno zdrava i čista voda sa obiljem hrane, što je ovo mesto učinilo veoma pogodnim za život ribljeg sveta. Jedan deo obale je obrastao bagremom, što malo otežava pristup samom jezeru. Dobrodol obiluje krupnim primercima šarana, amura, babuške i smuđa, a ribolov je dozvoljen sa obale. Dodatna prednost ovog mesta jeste to što do obale jezera možete prići svojim prevoznim sredstvom.

Osim ribolova, na jezeru je dozvoljeno i kupanje, ali su druga fruškogorska jezera mnogo privlačnija kupačima od ovog mesta.

Jezero Dobrodol smešteno je na južnim padinama Fruške gore, na oko 500 metara udaljenosti od istoimenog naselja, na nadmorskoj visini od oko 110 metara. Do jezera se dolazi kada iz naselja Dobrodol krenete putem u pravcu Šatrinaca. Nakon 500 metara ćete naići na makadamski put, koji će Vas odvesti ka jezeru.

Naselje Dobrodol, po kojem je jezero i dobilo naziv, sastoji se od svega par ulica. U njemu živi oko 130 stanovnika.

Ukoliko posetite jezero Dobrodol, ne propustite priliku da obiđete i Šatrinačko jezero, koje je udaljeno svega par kilometara od Dobrodola, a među kupačima je dosta popularnije. Pored Šatrinačkog jezera, u blizini se nalaze još i Jarkovačko jezero, kao i jezero Šelevrenac.

Fruška gora zaista nudi veliki broj mesta na kojima možete da uživate i odmorite u prirodi.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbija pod lupom)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here