Država traži rešenje za Mitros 

1
1745

Vlada Srbije traži rešenje da vlasnik mesne industrije Mitros, austrijska firma Gierlinger holding ne zatvori tu fabriku. Na stolu su dve strategije – pomoć države ili prodaja, saznaje Beta u Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije.

Predsednik tog sindikata Živorad Kolarević rekao je da su vlasnici Mitrosa juče imali sastanak u Vladi Srbije i da su razmatrane te dve opcije, a jutros je i potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije i član Srpske napredne stranke (SNS) Branislav Nedimović u partijskim prostorijama Sremske Mitrovice sindikatima obećao da država traži rešenje da više od 500 radnika ne ostane bez posla.

Država je spremna da pomogne Mitrosu da nastavi proizvodnju i da se preorjentiše na domaće tržište, umesto na izvoz, a ako se ne dogovori takvo rešenje, pokušaće se sa prodajom te mesne industrije”, rekao je Kolarević.

Vlasnici Mitrosa su saopštili da je “na osnovu detaljne analize poslovanja, uprava primorana da donese tešku odluku o obustavi proizvodnje u privrednom društvu Mitros Fleischwaren (proizvodi od mesa) u Sremskoj Mitrovici”. Predsednik ogranka Saveza samostalnih sindikata Srbije u Mitrosu Milan Smoljanović rekao je da su vlasnici pre desetak dana obavestili radnike da se gasi proizvodnja zbog loših finansijskih rezultata.

Do tada nismo imali nikakve probleme, plate su isplaćivane na vreme i na račune i ni dinara nisu zakinuli na zaradama oko 550 radnika”, rekao je Smoljanović agenciji Beta.

Dodao je da sada vlasnici obećavaju i da će otpremnine isplatiti po zakonu, a pregovori tek treba da počnu, ali da još nije saopšten tačan datum zatvaranja te mesne industrije. Sindikat je u firmi, prema njegovim rečima, osnovan pre godinu dana i nije bilo otpora vlasnika.

On je rekao da pretpostavlja da su problemi nastali zbog više cene mesa u Srbji nego u Evropi. Gierlinger holding u Srbiji posluje od 2016. godine, a svečanom otvaranju fabrike prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tada rekao da je austrijska firma dobila finansijsku pomoć Vlade Srbije u iznosu od 5,3 miliona evra, kao subvenciju za zapošljavanje, a vlasnik te firme Johan Gerlinger, kako su preneli mediji, govorio je na mitingu SNS.

Za nešto više od 13 hektara zemljišta sa pravom korišćenja i ukupno 36 objekata Mitrosa, austrijski investitor platio je 800.000 evra i najavio ulaganja od desetak miliona evra.

Nedimović, koji je tada bio gradonačelnik Sremske Mitrovice, prilikom prodaje Mitrosa rekao je da je gradska administracija mesecima radila kako bi se stvorili uslovi da se uknjiže objekti Mitrosa da bi on uopšte mogao biti prodat.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Beta)

1 COMMENT

  1. Rešenje je veoma jednostavno. Genijalci iz Vlade neka opet daju nekom strancu desetak miliona evra i niz drugih povlastica i biće mirni par godina dok on ne ode, pa u krug …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here