DVERI INĐIJA: Formirajte JP „Regionalna deponija-Istočni Srem“!

0
837

Kako navodi ogranak pokreta Dveri u Inđiji, završetak sanitarne deponije u ovom gradiću, namenjene za šest opština u Sremu, stao je zbog nedostatka sredstava. Napola izgrađena regionalna sanitarna deponija u Inđiji zvrlji prazna, a trebalo je odavno da bude završena, kažu u Dverima.

Odbornici opštine Inđija su 2020 godine dobili informaciju da je odobren projekat Javnog prostornog plana (JPP) sa “Ecogreen Investmens” iz  Dubaija. Kompaniju “Ecogreen investments” opština Inđija je odabrala na osnovu međudržavnog sporazuma između Srbije i Ujedninjenih Arapskih Emirata.

Dverjani smatraju to nestransparentnim za građane šest sremskih opština jer sporazumi koji se potpisuju na na osnovu međudržavnog sporazuma uopšte ne idu na odobrenje komisije za JPP.

Prošle 2022. godine na sednici Skupštine opštine Inđija, od strane odbornika prihvaćena je izmena plana za JP “Ingrin” u kome je predviđeno da se nameni za konsultantske usluge za nastavak projekta JPP 720.000 dinara.  Ovog puta već dodeljeni privatni partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata se ne pominje. Pored toga, kako Dveri navode, građani ne znaju da li su i druge okolne opštine i dalje “u igri”. Oni smatraju da se regionalna deponija tiče svih opština i građana istočnog Srema i da odluku ne može da donosi samo JP “Ingrin” iz Inđije.

Po njima, logično bi bilo da svih šest opština učestvuje u formiranju novog Javnog preduzeća  “Regionalna deponija-Istočni Srem”, sa svim pravima i obavezama za svaku opštinu ponaosob, u zavisnosti od količine generisanog otpada.

Pored toga, kažu u Dverima, trebalo bi da se predvide potrebne transferne stanice za normalno funkcionisanje Regionalne deponije. Tada bi se moglo konkurisati kod Pokrajinske i Republičke Vlade za sredstva koja nisu tako velika za završetak radova na Regionalnoj deponiji.

Svako drugo rešenje će u sadašnjoj situaciji biti samo bacanje prašine kao što je slučaj sa bacanjem para na konsultantske usluge predviđene za nastavak projekta Javnog Prostornog Plana, navode Dverjani.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here