Ekološka katastrofa u Vognju: MEŠTANI PROTESTUJU – NIKO IH NE ČUJE!

1
2598

Da li je u Rumi na pomolu ekološka katastrofa, na šta upozoravaju meštani obližnjeg Vognja? Ispuštanje osoke sa farme svinja, o čemu smo pisali protekle sedmice, uznemirilo je građane, koji su, tim povodom, u petak, organizovali protest ispred farme u vlasništvu Perice Barišića i zatražili pomoć nadležnih. Najavili su i nova okupljanja dok se problem ne reši.

Podsetimo, meštanima Vognja je „prekipelo“ zbog problema koje godinama imaju sa farmom svinja koja se nalazi nedaleko od Šašinačke ulice u tom selu. Dvočasovnim protestom ispred farme poslali su poruku vlasniku da ovako dalje ne može.

Ne možemo da obrađujemo njive jer se iz kanala u koji je vlasnik farme pustio osoku, sav sadržaj izliva u njive. Zatim, stanovnici Vognja koji žive u delu sela u blizini farme ne mogu da izađu u svoje dvorište od smrada.” – kažu jedan od ozlojeđenih meštana.

Tražili smo od vlasnika farme jedne godine da očisti kanal, on je odbio. Ovuda teče čitava reka njegovog otpada i ko zna sa čim on pere te svoje svinjce. To je pena gora nego iz veš mašine.” – nadovezuje se drugi meštanin.

Poljskim putem, koji je pored farme, nemoguće je proći njime. Odeš do svoje njive, po njoj leži voda. Ne možeš obavljati poljoprivredne radove. Bašte ne možemo raditi, u podrumima imaš šta videti. Znači, sto posto smo ugroženi.”– govore besni meštani u glas.

Kap je prelila čašu prošlog petka kada je došlo do ispuštanja osoke na okolne oranice, o čemu smo pisali u članku OVDE. Osoka se razlila na zemljište, seljaci ne mogu da priđu njivama, a vlasnik u telefonskom razgovoru kaže da je do toga došlo slučajno, obećava i ugradnju separatora kako se problem više ne bi ponavljao.

Na pitanje zašto separator nije ugrađen ranije, vlasnik odgovara da je uzrok finansijske prirode.

Neverovatno da neko čiji se godišnji prihodi mere milionima evra, kaže da su finansije problem”- smatraju poljoprivrednici u Vognju i traže garancije za dato obećanje.

Jovo Matić, predsednik Saveta mesne zajednice Voganj kaže da oni ne pristaju na to obećanje, već da će u naredni petak tokom dana blokirati put kako bi skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem.

Zahtevamo da vlasnik farme dođe sa opštinskim rukovodstvom  u Voganj i da pred njima da obećanje da će što pre ugraditi separator.”- navodi Matić.

Prethodno su meštani problem prijavili i Opštini Ruma. Na teren su tada poslate nadležne inspekcije kako bi se podnela prijava protiv izvršioca dela. Ako se problem u međuvremenu ne reši, novi protest biće idućeg petka, najavili su organizatori koji su saopštili i da ih niko od političkih partija koje se zalažu za ekologiju i nazivaju sebe zelenim – nije kontaktirao.

Izgleda da je njihovo zalaganje za čistiju životnu sredinu samo deklarativnog karaktera i koristi se samo u predizbornu svrhu, kažu ogorčeno meštani.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(M. Milivojević/ D. Kovačević/STV)

1 COMMENT

  1. Vlasnik obećava??? Isto kao Petković tokom prošle predizborne kampanje, a posle izbora puj pike ne važi…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here