Nastavak suđenja hranitelju koji je zlostavljao štićenicu: EVO KOLIKA MU KAZNA PRETI!

0
1668

Hranitelju Mirku M. (62) iz Šida, koji je 6 godina seksualno zlostavljao štićenicu M. V., koju mu je država poverila na čuvanje, a koji je umesto kaznom zatvora, „nagrađen“ sa godinu dana kućnog zatvora, nastavljeno je suđenje pred Višim sudom u Sremskoj Mitrovici.

S obzirom da se tužilac nije pojavio pred sudijom, naredno ročište je zakazano za 9. maj.

Podsetimo, početkom 2019. godine Osnovno javno tužilaštvo u Šidu pokrenulo je postupak protiv hranitelja koji je izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje.

Naime, nakon što je priznao da je zlostavljao devojčicu koja je kod njega živela, pošto mu je Centar za socijalni rad dao na čuvanje, tužilaštvo u Šidu je sa njim sklopilo sporazum o priznanju krivice. To je kasnije potvrdio i sud, pa je ovaj hranitelj koji je uništio jedan devojački život, osuđen na godinu dana kućnog zatvora. Sud je, međutim, ovaj sporazum odbio, a kao razlog je naveo da sankcija od godinu dana kućnog zatvora nije adekvatna, s obzirom na to da je seksualno zlostavljanje trajalo skoro cele decenije.

Suđenje je ponovo počelo u oktobru prošle godine.

Igor Jurić, iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu, a čijoj se Fondaciji „Tijana Jurić“ tada žrtva hranitelja obratila za pomoć, rekao je povodom suđenja, da je ovo jedan od najtežih slučajeva u njihovom radu sa kojim su se susreli.

Ovaj slučaj je, takođe, izuzetno važan za nas jer se radi o hranitelju. On nam, sa jedne strane, ukazuje i da treba da preispitamo kako se i na koji način kontroliše rad i odnos prema štićenicima u tim porodicama, a sa druge strane je važan jer baca ljagu na veliki broj hranitelja koji izuzetno profesionalno, časno i sa mnogo ljubavi brinu o poverenoj deci – rekao je Jurić uoči suđenja u mitrovačkom Višem sudu.

Devojčica M. V. je rođena u Erdeviku. Majka joj je bila teški psihički bolesnik, a otac joj se ubio. Radnici iz Centra se sećaju da su dete jedva spasli, jer je kod njih došla iznemogla i gladna. Za devojčicu kažu da je veoma vredna, pametna i da očekuju da će u životu biti uspešna. Kod hranitelja je došla sa 11 godina.

Podsećanja radi, prema Zakonu o krivičnom postupku (ZKP), ovom hranitelju je pretila kazna od jedne do 10 godina zatvora. Ovde se radi o obljubi zloupotrebom položaja koju reguliše član 181 ZKP-a a u stavu 2 ovog člana jasno piše:

Nastavnik, vaspitač, staralac, usvojilac, roditelj, očuh, maćeha ili drugo lice koje zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa maloletnikom koji mu je poveren radi učenja, vaspitavanja, staranja ili nege, kazniće se zatvorom od jedne do deset godina.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Telegraf)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here