EKSKLUZIVNO! Originalna stranica iz beležnice pukovnika Zoltana Danija o rušenju F-117

0
1623

Više od dve decenije prošlo je od zločinačkog bombardovanja Srbije i Crne Gore od strane NATO pakta. Ipak, sećanja na te dane još uvek su sveža, a rane ne zaceljuju.

Zahvaljujući predusretljivosti ljudi iz tadašnjeg državnog rukovodstva, Sremskomitrovački Portal došao je u posed fotografije stranice iz beležnice pukovnika Zoltana Danija koji je komandovao jednicom koja je srušila F-117, na kojoj se vide svi relevantni podaci koji se tiču obaravanja aviona STELT F-117.

Vidi se da je obaranje izvedeno 21. marta u 20 časova i 42 minuta iznad V.P. Šimanovci, odnosno iznad naseljenog mesta Buđanovci.

Takođe, sa strane se nalaze i prezimena vojnika, članova posade koja je oborila ponos američke avijacije.

Podsećanja radi, obaranje F-117 kod Buđanovaca je događaj tokom NATO bombardovanja SRJ koji predstavlja prvi i jedini potvrđeni gubitak aviona NATO alijanse izrađenog u stelt tehnologiji. Avion američkog ratnog vazduhoplovstva sa oznakama AF 82 806 HO je oboren četvrtog dana bombardovanja, a oborio ga je 3. divizion 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije, kojim je komandovao pukovnik Zoltan Dani pogotkom iz modifikovanog ruskog raketnog sistema S-125 Neva.

(Milan Milivojević)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here