Espresso kafa kao najbitniji uslov za idealan početak dana

0
439

Prva rutina mnogih ljudi nakon buđenja jeste ispijanje kafe. Espresso aparat je na tom putu odličan saveznik. Štaviše, on biva jedan od omiljenih kućnih aparata koji svojim dimenzijama i oblikom savršeno pristaje svakoj modernoj kuhinji, pri čemu je i praktičan i jednostavan za korišćenje.

Za dnevne rituale

Espresso aparat predstavlja napravu pomoću koje se u vrlo kratkom periodu dobija kafa. Samih napitaka više je vrsta, nabavljamo onu po svom ukusu i kapsulu ubacujemo u aparat. Po želji dodajemo i mleko, kao i šećer. Postoje modeli u kojima se i zrna kafu mogu samleti. Espresso aparat služi isključivo dobijanju najdražeg toplog pića, koje potom pijemo ili sami, na miru, uz televizor ili knjigu, novine, uz posao ili dok na terasu planiramo dan, ili pak u društvu kada biva još slađa. Dakle, čar kafe zapravo jeste u njenom laganom ispijanju, te ona uvek simbolično predstavlja i šoljicu predaha, razgovora i zadovoljstva.

Višenamenska upotreba

Iako kafu pripremamo i konzumiramo i kod kuće i na poslu, nekad je u termosu ponesemo i u šetnju ili na izlet, upravo je ona i glavni izbor kada se sa prijateljima nalazimo u kafiću ili restoranu, i čest izbor kako ujutru, tako i u večernjim satima. Ona nas povezuje sa ljudima, i kolegama i bližnjima, osvežava i podstiče koncentraciju. Stoga je espresso aparat uvek prisutan u ugostiteljskim objektima koji u svojoj ponudi imaju i čuvenu espresso kafu. Međutim, ovi se uređaji kupuju i za firme i domaćinstva, tako da se može reći da su višenamenski, odnosno nisu namenjeni isključivo privatnoj ili javnoj upotrebi.

Više modela

Kada je espresso aparat u pitanju, postoji širok spektar modela, koji se međusobno razlikuju po mnogim parametrima. Razlikuju se na osnovu brojnih tehničkih performansi, pre svega po snazi ili pritisku pumpe, potom po veličini, odnosno zapremini posude za kafu, širini, visini, uopšte tome koliko mesta zauzumaju, te da li su za jednu ili dve šoljice. Svakako postoji čitav niz ovih karakteristika. Sa druge strane, tu je dizajn, oblik, boja i dezen, tako da aparat za espresso uglavnom biva vrlo elegantan i u nekoj jednostavnoj ili lako uklopivoj nijansi ili njihovim kombinacijama – beo, crn, srebrni, crven.

Izbor proizvoda

Ovaj proizvod se oblikom i dizajnom odlično može uklopiti sa kuhinjama različitih boja i stilova, jer on uvek mora biti nadohvat ruke. Takođe, njegove karakteristike razlikuju se među proizvođačima, odnosno brendovima, kao i prodajnim mestima, a pre svega ih diktiraju svojstva espresso aparata, tj. kvalitet, kao i specifnosti rada. Među njima razlika biva od po nekoliko hiljada dinara do čak nekoliko desetina. Kada se odlučimo na kupovinu, najbolje je da pogledamo ponudu prodavnica i pročitamo specifikacije proizvoda, uporedimo cene i dizajn, pa se tek onda odlučimo za onaj koji mislimo da će nam najviše odgovarati.

Obraduj sebe ili dragu osobu

Espresso aparat je odličan izbor ukoliko želiš da obraduješ sebe jer će ti definitivno pomoći da ulepšaš svoj početak dana. Sa druge strane, idealan je poklon za useljenje ili venčanje jer predstavlja proizvod koji je dugotrajan, koristan i praktičan i koji će zasigurno biti izvor mnogih lepih trenutaka.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Ljiljana Bugarin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here