Šid svečano obeležio 127 godina od rođenja Save Šumanovića

0
431

Galerija slika „Sava Šumanović“, po tradiciji svake godine obeležava dan rođenja velikog srpskog slikara. U ambijentu na koji su Šiđani izuzetno ponosni, među velikim delima Šumanovića, obeležena 127. godišnjica od rođenja jednog od najznačajnijih slikara dvadesetog veka. 

Ovaj Savin rođendan obeležilo je predavanje istoričarke umetnosti Marije Pokrajac, a tema je bila „Savini modeli – Kiki i Ema“. Dva značajna modela koja nas gledaju sa Savinih slika Marija Pokrajac je predstavila na jedan uzbudljiv način povezujući ulogu žene krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina prošlog veka, sa emancipacijom, traženjem načina da se obezbedi egzistencija, pa sve do „male crne haljine“ Koko Šanel koja je bila revolucionarka u svetu mode.

Kiki je bila crnka i Francuskinja, Ema Slovenka o kojoj se malo zna. Kažu da je pevala u jednoj kafani u Šidu i da je trebalo dosta vremena da je Sava ubedi da mu bude model.

Kiki je bila oličenje žene koja traži „svoje mesto pod Suncem“, obilazeći mesta na Monparnasu, gde su okupljali umetnici. Čudesna Kiki je napisala i memoare „Kiki sa Monparnasa“, a čuveni Ernest Hemingvej je napisao predgovor.

Oba Savina modela Kiki i Ema su lepota koja će zauvek ostati na njegovim slikama, a posetioci predavanja ostali su zadivljenim pred pričom Marije Pokrajac koja nas je na zadivljujući način uvela u svet slikarstva, mode, ekonomske krize, emancipacije žena i Savine želje da ostvari svoje snove.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(D. Popov/Stv)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here