Evo zbog čega je BRUSNICA sve popularnija kod nas

0
5453

Brusnica je sve popularnije voće koje pripada bobičavom voću. Najviše se uzgaja u Severnoj Americi. Retko se jede sveža. Najčešće se koristi u obliku soka, čaja, ekstrakta i osušena. Bogata je mnogim mineralima i vitaminima, pa je svakako treba uvrstiti u ishranu.

Svežu brusnicu čini 90% vode, dok se osušena pretežno sastoji od ugljenih hidrata i biljnih vlakana. Čine je pretežno prosti ugljeni hidrati kao što su glukoza i fruktoza, a od dijetalnih vlakana, u njoj se nalaze pektin, celuloza i hemiceluloza. Sveža brusnica ima veoma oštar ukus, pa se često pravi sok od nje. Međutim, u procesu pravljenja soka, meša se sa drugim bobičavim voćem, a i soku se dodaje šećer. Naravno, najbolje je uzeti onaj sok u koji nije dodat šećer.

Ima najviše vitamina C, koji je veoma snažan antioksidans. Pored vitamina C, sadrži još vitamine E i K. Zbog većeg sadržaja vitamina K, osobe koje piju antikoagulanse bi trebalo da se posavetuju sa lekarom pre nego što krenu da koriste proizvode od brusnice.  Što se tiče minerala, najznačajnije je prisustvo mangana.

Ono po čemu je brusnica najpoznatija je njena primena kod urinarnih infekcija. Brusnica sadrži neke fitonutrijente koje su odlične za suzbijanje ovakvih infekcija. Međutim treba znati da je ovo samo dopuna terapije, nikako se ne smete lečiti samo brusnicom.

Istraživanja su pokazala da brusnica ima uticaj na smanjenje LDL holesterola i povećanje HDL-a, a samim tim utiče povoljno i na zdravlje srca i krvnih sudova. Preporučuje se osobama sa dijabetesom, čirom na želucu i pacijentima sa oslabljenim imunitetom. Ukoliko ste dijabetičar izbegavajte sok od brusnice koji je zaslađen šećerom.

Kako da uvrstite brusnice u svoju ishranu? 

Možete sami da napravite sok. Jednostavno pored brusnice možete da dodate bobičavo voće, narandžu, jabuku, ananas ili krušku, a zatim dodajte malo meda i dobićete ukusan i veoma zdrav sok. Takođe sušenu brusnicu možete da dodate i u ovsenu kašu. Pored ovoga, veoma je koristan i čaj od brusnice. Samo pazite da ne preterate sa ovom voćkom u sušenom obliku jer kao i svako suvo voće, ima dosta kalorija.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here