FOTOGRAFIJA koja je „proslavila“ mitrovačku plažu u celoj Srbiji

0
10193

Fotografija našeg kolege Nenada Radmanovića, uslikana na mitrovačkoj gradskoj plaži, poznatijoj po svom neformalnom imenu Brioni, izazvala je veliku pažnju mnogih medija, ne samo iz Beograda, već i širom Srbije. Veliki broj čitalaca pitao se – da li je moguće da ovakva plaža postoji u Srbiji?

Na osnovu fotografije, CityMagazin napravio je i poseban tekst u kojem se pohvalno izrazio o mitrovačkoj plaži koju bi, naročito tokom ovih tropskih dana, poželeo svaki grad u unutrašnjosti.

Kako se tvrdi u pomenutom tekstu, Brioni važe za jednu od najlepših gradskih plaža u Srbiji.

„Dovoljno je da šetalištem krenete nizvodno i naći ćete se u pravom malom raju. Peščana plaža uokvirena travnatim površinama i prirodnim hladom je prava oaza.“- navodi CityMagazin i nastavlja:

„Na plaži reke Save vas očekuju ležaljke, tu je bogata restoranska ponuda, kabine za presvlačenje, tuševi, ali i spasioci i dežurne lekarske ekipe tokom leta. Samo kupalište može da primi 5.000 ljudi. Naravno, parkinzi za automobile, motore i bicikle su obezbeđeni, a ako vam nije samo do kupanja, oko plaže se nalaže tereni za odbojku na pesku, fudbal, košarku, a tu je i veliko dečije igralište.

Reč je o plaži koja se godinama uređuje, a datira još iz perioda Kraljevine Jugoslavije. Tada je imala samo sto metara. Kasnije tokom šezdesetih na obali je izgrađen prelepi restoran, nazvan Plaža, ali je odmah po ugledu na luksuzno letovalište u Hrvatskoj među građanima dobio nadimak Brioni. Danas se u istom objektu nalazi prestižni restoran „Brioni“.

A kada ste već u Mitrovici, obiđite i iskopine koje datiraju od starih Rimljana. Posetite Sirmijum, Carsku palatu. Istorija Sirmijuma se može pratiti od vremena Augustovog pohoda na Ilirik (35-33. pre nove ere), pa sve do 582. godine kada grad pada pod avarsku vlast.“

CityMagazin navodi i tekst koji piše na sajtu Carske palate:

„Prva sistematska arheološka istraživanja Sirmijuma počela su 1957. godine, sa Carskom palatom (lokalitet 1a). Lokalitet je otkriven prilikom pripreme terena za izgradnju stambene zgrade. Radovi su najpre zaustavljeni privremeno, a zatim trajno kada su otkriveni masivni zidovi, ostaci grejnog sistema i podni mozaici. Otkriće rimskog cirkusa (hipodrom kod Grka) u neposrednoj blizini palate pružio je presudne argumente da se objekat identifikuje kao carska palata.

Građevinski kompleks palata-cirkus je jedan od najvažnijih arheoloških nalazišta u Sremskoj Mitrovici. Podignut je krajem III ili početkom IV veka u jugoistočnom, elitnom delu grada, uz reku Savu. Bezbednost mu je pružao novoizgrađeni gradski odbrambeni zid”.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here