Gde putovati za vreme korone?!

0
498

Korona virus u potpunosti je obuzeo čitav svet i gotovo preko noći zavladao njime. Teško da je bilo ko od nas mogao da pretpostavi kakve će godine biti pred nama i koliko brzo će virus širiti. Ipak, iako malobrojni, postoje i oni pozitivni aspekti situacije koja nas je sve izenada i neplanirano snašla, a to je više slobodnog vremena koje možemo da provedemo sa našim najmilijima, kao i dodatno vreme koje sada možemo da posvetimo putovanjima po Srbiji, koja je puna skrivenih, prirodnih lepota. U nastavku smo izdvojili nekoliko mesta do kojih možete putovati, čak i za vreme korone.

Nacionalni park Tara

Planiranje putovanja u vreme korone može predstavljati poseban izazov. Ipak,ovo je možda najbolje vreme da zastanemo i posvetimo se sebi, našim najbližima i da baš uz njih otkrijemo sva skrivena blaga naše zemlje. Planina Tara i njen nacionalni park su, svakako, jedno od tih dragocenih blaga. Brdoviti predeli prekriveni gustim redovima zimzelenih četinara, nestvarni vidikovci od kojih zastaje dah, zelenilo bujne prirode koja je još uvek neukroćena, čist i svež vazduh, deo su bogate i jedinstvene ponude planine Tare.

Vidikovac Banjska stena

Svako ko je barem samo jednom došao na Taru, obišao je njen najpopularniji i ujedno najlepši vidikovac, čuvenu Banjsku stenu. Gotovo smo sigurni da kada jednom vidite i osetite sve lepote i čari Tare, uvek ćete se rado vraćati i ponovo uživati u njima. Banjska stena postala je jedan od najupečatljivijih simbola Tare, kao i njen prelep pogled, koji neprestano oduševljava kako domaće, tako i strane turiste. Vidikovac je veoma lepo uređen i sa njega se pruža veličanstven pogled na zelenkasto-plavu boju jezera Perućac, koje se nalazi u kanjonu vijugave, planinske reke Drine. Od Mitrovca na Tari, ovaj divni vidikovac je udaljen svega 6 km, put do njega je jasno obeležen i do Banjske stene se protežu dve, lepo uređene, pešačke staze i kameniti makadam. Naša topla preporuka je da obavezno dođete na prelepu Taru i da uživate u fantastičnom pogledu sa Banjske stene.

Kućica na Drini

Malena kuća crvenkaste boje sa zelenim krovom, koja stoji usamljeno na srtmoj steni u sred snažne, neukrotive reke Drine, postala je jedan od vodećih simbola predivne okoline Tare. S obzirom na to da su velika okupljanja i gužve za vreme korone ono što bi velika većina nas trebalo da izbegava, Kućica na Drini i odmor pored reke, savršeni su za uživanje u pravoj prirodi i predstavljaju idealnu lokaciju, na kojoj možete da se posvetite sebi i najbližima, okruženi lepotom zelenila i predivnim pejzažima. Ovde možete pronaći najlepše od prirode i osetiti se ponovo povezano sa njom. Boravak na suncu, duge šetnje i čist vazduh nešto su što nam danas posebno treba. Pored toga, ovaj kraj je savršen za razne zabavne aktivnosti na vodi, poput krstarenja, vožnje čamcem ili kajakom.To su samo neke prednosti i raznih pogodnosti reke Drine i njene okoline.

Odmor na Staroj planini

Najlepši deo Stare planine nalazi se u našoj zemlji i to nam daje još jednu lepu mogućnost da pobegnemo od gradske gužve, redova i restrikcija koje nam je korona nametnula. Ovde vas, umesto toga, očekuju mir, tišina, prepeli planinski obronci, vidikovci,vodopadi, kao i čist vazduh. Stara planina, u poslednje vreme, postala je sve zanimljivija i popularnija destinacija za mnoge turiste. Idealna je za putovanja u vreme korone i očaraće vas svojim mnogobrojnim prirodnim blagodetima i atrakcijama. Naša preporuka je da svoje slobodne dane provedete istražujući čari Stare planine i uživajući u svetu u kom, barem kratko, nema korone.

Etno sadržaj Stare planine

Etno-selo Stara planina nezaobilazno je mesto za sve one koji se odluče da putuju u ove kraje. U ovom lepo uređenom, planinskom etno-selu nalazi se značajan etno muzej, restoran nacionalne kuhinje i bar sa najboljim, domaćim napicima. U sastavu ovog etno-sela nalazi se i prostrani bazen na otvorenom koji je savršeno mesto da, tokom letnjih meseci, potražite beg od vrućine. Za sve ljubitelje zdravog i aktivnog odmora na raspolaganju su razni sportski tereni za fudbal i košarku, udaljeni svega 500 metara od centra etno-sela. Ovo etno-selo nudi svim svojim gostima veoma ukusna, tradicionalna jela, u kojima će uživati sve generacije, tako da je naš savet da obavezno isprobate njihov specijalitet kuće.

Vodopadi na Senokoškoj reci

Kada je reč o Staroj planini, prelepi, snažni slapovi čiste, planinske vode koji se spuštaju niz strme predele stena, obrasli divljim i neukrotivim biljem, svakako su slika koja mnoge ostavlja bez daha. Vodopadi na Senokaškoj reci su deo tog impresivnog pejzaža i dokaz su koliko je priroda uvek kreativna i neuništiva. Šumovi i odjeci ovih vodopada mogu se čuti širom nepreglednih šuma i padina Stare planine. Stara planina se ponosi nizom upečatljivih vodopada, a prvi od njih je vodopad Tupavica, koji se nalazi odmah pored puta. Ipak, najlepši i najpoznatiji vodopad ovog kraja je čuveni vodopad Tri kladenca. Ovaj vodopad, poput talasaste draperije pada niz zemljane i kamenite ploče, stvarajući u potpunosti veličanstven prikaz. U ovom kraju zaista ćete imati osećaj da gledate u ono najlepše što je priroda mogla da stvori. Mi smatramo da su upravo ovi vodopadi savršeno mesto koje je zaista vredno vašeg vremena i posete.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da upoznate neke od lepota Srbije na jedan drugačiji način, kroz ono najbolje i najlepše što jedna zemlja ima da ponudi svojim ljudima, čak i tokom neprestane borbe sa virusom. Iako je pandemija veliku većinu ljudi navela da se suoče sa raznim poteškoćama i izazovima, nadamo se da ćete uspeti da izdvojite vreme i istražite blagodeti Srbije. U ovom tekstu smo izdvojili samo neke od najpopularnijih turističkih destinacija koje možete posetiti i za vreme korone. Ukoliko vas zanima koje su to još prelepe planine Srbije i kada ih posetiti, naša preporuka je da pročitate naš blog 5 najposećenijih planina u Srbiji.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here