Teške reči sina čoveka koji je umro ispred ambulante: „Odgovaraće onaj ko je ODBIO DA GA LEČI“

3
12941

Živojin Rakulić sin Živka Rakulića Baje (56) koji je preminuo prvog aprila u ranim jutarnjim satima ispred ambulante u Sremskoj Mitrovici, i kog su, prema tvrdnjama porodice, u Hitnoj pomoći odbili da leče, podneo je krivičnu prijavu u policiji protiv Doma zdravlja i NN lica.

Kako Živojin kaže, jedini mu je plan da ne staje, da osoba koja je njegovom ocu u momentu kada je imao srčani udar, dok se tresao i jaukao od bolova, odškrinula vrata zgrade Hitne pomoći i samo rekla da se javi svom lekaru jer nije hitan slučaj, krivično odgovara. Živko je posle preminuo ispred ambulante, koja se nalazi na drugom kraju grada i koja je u tom momentu bila zatvorena.

Bio sam u policiji, dao izjavu i podneo krivičnu prijavu, sad čekamo da se javi tužilac. Videćemo šta će da se desi, imamo tri svedoka događaja. Obećao sam pored očevim sandukom da ću ovu priču isterati do kraja. Da će odgovarati i pojedinac i Dom zdravlja. Od ove zdravstvene ustanove još nisam dobio nikakav odgovor. Znam da se ovo dešavalo i drugim ljudima ali su oni ćutali pa je sve prošlo kao da ničeg nije ni bilo, zato hvala i medijima bez kojih bi i ova priča pala u zaborav – kaže Živojin Rakulić.

Živko Rakulić po svedočenju svog sina živeo je pošteno i skromno. Radio je u firmi i bio dobroljni davalac krvi 30 godina, dao je krv 55 puta. Iza njega, na salašu udaljenom od grada, ostali su žena i ćerka, koja je samohrana majka dvoje dece. Sin Živojin živi sa svojom porodicom, ženom i dvoje dece u Mačvanskoj Mitrovici. Živojin svedoči i da su ranije imali loša iskustva sa hitnom pomoći.

Živeo sam tada još sa njima na salašu. Deda je još bio živ i jako bolestan. Kada bi zvali hitnu da dođe po njega uvek smo dobijali isti odgovor, da se nekako snađemo i dovezemo ga kolima. A mi nismo imali kola, niti je mogao neko da nas doveze. Ponosam sam što nas je otac odgajao tako da budemo skromni i pošteni ljudi. Ali mislim se, možda je sad zbog tog svog poštenja i stradao. Kada je moj brat umro kao beba 1986. godine kako su rekli zbog loše krvi, moj otac se zarekao da će od tada uvek redovno davati krv i to je činio do poslednjeg dana, ko zna koliko je života spasio, a ovako mu se vratilo – izjavio je Živojin.

Dan pred smrt Živko je bio kod svog sina gde su slavili rođendan njegovog unuka. Nikada nije pio, niti je živeo nezdravo, pa je poziv Živkovog kolege sa posla, da dođe do dispanzera jer je tati loše, Živojin u prvi mah shvatio kao prvoaprilsku šalu.

Znali smo da se šalimo kada je 1. april i prvo sam pomislio, ma nemoguće, kako moj otac može da bude loše. Ljudina. Krenuo sam da se spremam kada me je njegov kolega opet zvao i rekao da dođem što pre jer moraju u drugu zdravstvenu ustanovu. Dok sam vozio bicikl ka Sremskoj Mitrovici zvao me treći put i rekao da je otac umro i da je tu policija. Nisam i dalje verovao da je to moguće. Kad sam stigao tamo bila je samo policija. Hitna je već otišla. Pitao sam ih „gde je“ i vikao “nije to moj tata”, kleknuo sam na kolena i dopuzao do nekako do njega, nisam imao snage da mu okrenem telo i da ga pogledam – nastavlja utučeni sin.

Kako dodaje, niko ga nije sačekao da mu objasni šta se desilo. Prišao mu je jedino policajac i rekao da zove pogrebnika. Od mrtvozornika je posle dobio papir na kom piše da mu je otac preminuo od srčanog udara te da je imao astmu. Bez oca će kaže sada živeti teško, Živojinu je ostalo da brine o dve porodice. Pritisak koji oseća, kaže, ne zna da li će izdržati.

Po rečima PR službe iz Doma zdravlja u Sremskoj Mitrovici, oni će pokrenuti disciplinski postupak protiv zaposlenog pojedinca u Hitnoj pomoći. 

Dom zdravlja je tokom prethodnih nekoliko dana obavio redovnu zakonsku proceduru, oformljena je interna komisija koja je ispitala činjenice oko slučaja. Interna kontrola je proverila sve činjenice vezane za slučaj Živka Rakulića (56).

Nakon izvršene interne kontrole Doma zdravlja u Sremskoj Mitrovici, direktorki ove zdravstvene ustanove predat je zapisnik kontrole sa predlogom za pokretanje disciplinskog postupka, saopštili su iz PR službe Doma zdravlja Sremska Mitrovica.

Da podsetimo, Živko Rakulić (56) preminuo je prvog aprila u ranim jutarnjim satima ispred ambulante u Sremskoj Mitrovici. Čovek je umro od srčanog udara, samo pola sata nakon što su u Hitnoj pomoći, kako tvrdi porodica, odbili da mu ukažu zdravstvenu pomoć.

U rano jutro prvog aprila poslednji put je stigao u firmu u kojoj je radio 30 godina. Oko šest sati ujutru požalio se na jak bol u grudima. Kolega ga je odvezao u hitnu pomoć, međutim, kako svedoči njegov kolega – tamo se nikome nije žurilo.

Oni uopšte njega nisu pustili u Hitnu pomoć, nego je ovaj samo malo odškrinuo vrata i pitao ga šta hoće. On je rekao da ga bole ruke, u strahovitim bolovima je bio, plače čovek, vrišti, ovaj kaže nisi ti za hitnu pomoć idi ti kod svog lekara – priča kolega Milenko Lazić.

Iz Hitne pomoći, koja se nalazi u Dispanzeru na Savi, Živka je kolega odvezao do Druge zdravstvene stanice u ulici Petra Preradovića, koja je u tom momentu bila zatvorena. U njoj je bila jedino čistačica koja je uradila šta je mogla, pozvala je Hitnu pomoć. Vrlo brzo Živko Rakulić je preminuo od srčanog udara ispred zdravstvene stanice. Hitna pomoć je stigla samo da konstatuje smrt.

(Blic)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

3 COMMENTS

  1. Sinko, ako nemaš para, napravi dogvor s nekim advokatom za procenat odštete i goni bitangu EU sudova.

  2. Kakav disciplinski postupak? Otkaz i dozivotna robija za tog ko ga nije primio. Naravno visemilionska odsteta obavezna. Direktora ustanove takodje poslati u zatvor. Dok neko ne bude odgovarao pravim zatvorom, imacemo ovakve slucajeve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here