Hrana bogata gvožđem koja poboljšava krvnu sliku

0
571

Stalno brinemo o zdravlju, jačanju imuniteta i krvnoj slici. Jasno je da je ključ vitalnosti u balansu i da treba da se pobrinemo da naše telo ima dovoljno krvi sa svim parametrima u normali. Dok teče kroz naše vene, krv isporučuje kiseonik i hranljive materije u svaku ćeliju. Što je naša krvna slika bolja, to su veće šanse da ćemo sprečiti pojavu uobičajenih zdravstvenih problema poput anemije ili poremećaja zgrušavanja krvi.

Međutim, moguće je često da zbog lošeg izbora u ishrani, hroničnih bolesti, određenih lekova, genetike i starosti dođe do pada (ili skoka) nivoa krvnih elemenata, kao što su eritrociti, leukociti, glukoza, holesterol, što zahteva hitnu pažnju. Ako vam je potrebna laboratorija Beograd prednjači kada je u pitanju broj ustanova tog tipa, ali i kvalitet laboratorijskih usluga. Uz detaljne analize i brze rezultate lekar će moći da postavi dijagnozu u najkraćem roku i započne lečenje.

Dakle, šta radite kada vam nivoi u krvi nisu izbalansirani?

Anemija , gvožđe i crvenih krvnih zrnaca

Ako se stalno osećate slabo, umorno i iscrpljeno, čak i nakon kvalitetnog sna, postoji mogućnost da patite od anemije. Do malokrvnosti dolazi kada opadne nivo, odnosno broj crvenih krvnih zrnaca u krvi. Ukoliko imate manjak eritrocita, organizam mora da radi više kako bi isporučio kiseonik u celo telo.

Eritrociti su najbrojnija vrsta ćelija u ljudskom telu. Proizvode se svakodnevno u koštanoj srži i cirkulišu oko tela oko 120 dana. Zatim odlaze u jetru i slezinu, koje ih uništavaju i recikliraju njihove ćelijske komponente.

Za neometanu i normalnu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca u koštanoj srži potrebni su gvožđe, folna kiselina, vitamina B12, eritropoetin, i tako dalje. U slučaju da neki od ovih elemenata izostaje ili ga ima u manjem procentu no što treba, dolazi do anemije.

Malokrvnost vas može izložiti riziku od brojnih komplikacija, tako da je važno da posetite lekara ako primetite simptome kao što su umor, bledilo, stalan osećaj malaksalosti i vrtoglavice. Pošto dijagnostikuje anemiju, lekar će preporučiti plan lečenja koji će vam pomoći da što pre vratite nivo eritrocita na normalu. Pored odgovarajuće terapije uvek je dobro da se sa stručnjakom posavetujete i oko ishrane. Postoje namirnice koje su veliki izvori gvožđa i koje mogu ubrzati lečenje.

Namirnice koje mogu povećati broj crvenih krvnih zrnaca

Ispunjavanjem naših dnevnih potreba za određenim mineralima i vitaminima mi zapravo pomažemo normalno stvaranje eritrocita. Postoje izvesne namirnice koje su bogati izvor ovih hranljivih materija, prvenstveno gvožđa. Međutim, to ne garantuje obavezno povećanje broja eritrocita.

Važno je znati da mnogi razlozi za nastanak malokrvnosti nisu povezani sa vašim navikama u ishrani. Ipak, korisno je sa lekarom ili nutricionistom uključiti u ukupan plan lečenja i preporučeni unos gvožđa, folne kiseline, vitamina C i B12.

Namirnice bogate gvožđem

Kada želite da poboljšate krvnu sliku i povećate broj eritrocita, gvožđe je glavni nutrijent koji treba obezbediti. Dobro je što je lista namirnica bogatih ovim mineralom dugačka, bilo da govorimo hem gvožđu (hrana životinjskog porekla) ili nehem gvožđu (namirnice biljnog porekla). Hem gvožđe se brže apsorbuje u telu, pa je tako opšti savet lekara da uzimate crvena i živinska mesa, kao i ribu. Riba se posebno preporučuje i kao izvor omega 3 masnih kiselina, koje blagotvorno deluju na krvotok i srce.

Goveđe meso se često navodi kao najbolji primer životinjske namirnice koja pomaže u poboljšanju krvne slike, jer je izuzetno bogato gvožđem, cinkom, selenom, proteinima i određenim vitaminima iz B kompleksa.

Piletina i ćuretina, a posebno tamno ćureće meso, preporučuju se takođe u svakodnevnom jelovniku. Redovno konzumiranje jaja jedan je od načina da podignete nivo gvožđa, ali i vitamina B12 i folne kiseline. Ukoliko volite svinjsku džigericu ili druge iznutrice životinja (srce, mozak, jetra, bubrezi), obavezno ih uključite u plan jer sadrže kako gvožđe, tako i bakar, selen, proteine i vitamin B.

Kada je reč o nehem gvožđu, iako se teže apsorbuje, ipak možemo imati velike koristi od konzumiranja biljnih namirnica koje ga sadrže. U prvom redu tu je zeleno lisnato povrće poput kelja, spanaćai blitve, ali brokoli, mahunarke – pasulj,  grašak, soja, sočivo, grašak i leblebija. Cvekla i masline su obavezne na popisu namirnica biljnog porekla koje poboljšavaju krvnu sliku.

Kao odlična zamena za sve žitarice, ali i tzv. superhranu nutricionista može predložiti kinoa seme. Reč je o pseudožitarici, tačnije travi koja ne sadrži gluten, ali zato u svom sastavu ima gvožđe, bakar, mangan, magnezijum, proteine, i naravno, folate. Od lekovitih trava vredi uvrstiti u svakodnevnu upotrebu sremuš, koprivu i maslačak.

Namirnice koje sadrže vitamine iz B grupe

Možda će biti potrebno da pojačate unos hrane bogate folnom kiselinom i vitaminima A, B i C. Unos dovoljno vitamina B u ishrani takođe može biti od koristi kada radimo na jačanju svoje krvi. Namirnice bogate vitaminom B9 (folna kiselina) uključuju žitarice, spanać, prokelj i šparglu, ali i jetru. Za preporučeni unos vitamina B12 biće dovoljno da jedete namirnice poznate i kao izvor gvožđa – crvena mesa, živinu i ribu, jaja,  ali i mlečne proizvode kao što su sir i mleko.

Vitamin A

Vitamin A (retinol) takođe pomaže da gvožđe brže dođe do eritrocita. Većinu namirnica koje sadrže ovaj vitamin već ćete uzimati kao izvore gvožđa i folata – riba, jaja, jetra, mlečni proizvodi, lisnato zeleno povrće. No dodajte i žuto i narandžasto povrće i proizvode od paradajza.

Koliko dugo traje proces poboljšanja krvne slike?

Ljudima koji imaju lošu krvnu sliku i bore se sa anemijom i niskim nivoima krvnih elemenata može biti poprilično izazovno dok ne poprave svoje stanje. Ako vam je dijagnostikovana anemija zbog nedostatka gvožđa, dijeta bogata ovim nutrijentom je neophodna. No treba imati u vidu da može potrajati dok se ne poveća broj krvnih zrnaca, a nivo gvožđa dovede u normalu.

Studije koje su istraživale efikasnost ishrane u lečenju anemije pokazale su da se nivoi gvožđa kod žena mogu normalizovati u roku od tri meseca ili manje. U nekim drugim težim slučajevima za to može biti potrebno više od godinu dana.

Samo testiranjem nivoa u krvi i u zavisnosti od toga šta će pokazati hematološke analize, možete doneti najbolju odluku o tome kako lečiti anemiju zbog nedostatka gvožđa. Takođe bi trebalo da redovno vadite kako biste pratili napredak dok nivoi gvožđa u krvi ponovo ne budu normalni.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here