IMA SE, MOŽE SE! Japanskom investitoru dat 41 milion EURA plus GRATIS zemljište

0
2764

Japanskoj kompaniji Tojo tajer (Toyo Tire) odobren je 41 milion evra državne pomoći za izgradnju i opremanje fabrika za proizvodnju guma na teritoriji Inđije.

Kako se navodi u ugovoru o državnoj pomoći izgradnjom ove kompanije biće zaposleno najmanje 523 radnika na neodređeno do kraja 2023. godine.

Struktura zaposlenosti će se sastojati uglavnom od radnika sa osnovnim obrazovanjem (320), potom srednjim (152) i višim i visokim (51).

U istom roku će biti uloženo u materijalna i nematerijalna sredstva kompanije u vrednosti od 382.713.001 evra, gde najmanje 25 odsto ulaganja mora biti finansirano iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć. Tojo tajer se obavezuje da novootvorena radna mesta povezana sa investicijom, kao i investiciju na teritoriji Inđije zadrži najmanje pet godina od završetka investicionog projekta.

Takođe, korisnik državne pomoći se obavezuje da na zahtev srednjih škola omogući određenom broju đaka dolazak na praksu u proizvodni pogon, odnosno zainteresovanim studentima u sedište. Davalac državne pomoći je Ministarstvo privrede Srbije.

Planirana lokacija izgradnje je parcela površine 637.455 kvadrata koja se nalazi u Inđiji, a koju je ovaj japanski gigant takođe dobio na poklon od Republike Srbije. Procenjena vrednost poklonljenog zemljišta iznosi 352.831.342 dinara (oko tri miliona evra). Tojo tajer je takođe dobio građevinsku dozvolu bez naknade.

Ukupan iznos državne pomoći koje je ovo preduzeće dobilo prema tome iznosi više od 44 miliona evra.

Bez obzira na to, Komisija je ocenila da je predmetna državna pomoć adekvatna i proporcionalna.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(bizlife.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here