POKLON ZAVIČAJU: Replike antičkih kovanica sa likovima rimskih imperatora

0
954

Nekadašnji stanovnik Sremske Mitrovice Zlatko Kršul napravio je deset replika kovanica, novca imperatora rođenih u Sirmijumu, što je inače njegov hobi, i poklonio ih svom rodnom gradu.

Ovaj neobičan poklon stigao je na adresu lokalne Turističke organizacije i on je svakodnevno izložen u njenim prostorijama, na adresi Svetog Dimitrija broj 10.

Autor kovanica Zlatko Kršul svoju emotivnu vezu sa zavičajem izložio je i u propratnom pismu, koji predstavlja njegovu biografiju.

Rođen sam 1944. godine u Sremskoj Mitrovici. Celi moj život u Mitrovici proveo sam u Zanatlijskoj ulici, gdje je moj otac bio poznati mitrovački krojač.

U Mitrovici sam završio osnovnu školu i gimnaziju, a Mašinski fakultet u Novom Sadu. U Mitrovici sam živeo do svoje 33. godine, kada sam „trbuhom za kruhom” otišao iz Mitrovice. Daljnji životni put me je vodio u razne gradove bivše naše zemlje: Daruvar, Vinkovci, Ljubljana, Križevci, kao i država Libija.

Profesionalno sam se specijalizirao kao krizni menadžer  u upravljanju  poslovnim i proizvodnim sistemima. Profesionalni život sam završio kao stečajni upravitelj firme „Čelik” u Križevcima i kao profesor stručnih predmeta u srednjoj tehničkoj školi u Križevcima, gde i danas živim.

Ljubav prema istoriji, moga rodnog grada „usadila” mi je moja nastavnica istorije još u osnovnoj školi Drenka Miković, čije ime neću nikada zaboraviti. Posebno sam još zavoleo, istoriju grada, s obzirom da sam u bašti naše kuće (područje pod imenom Balatin) vrlo često iskopao poneki rimski novčić. Posebno sam voleo što u Mitrovici možeš voziti bicikl i svugde stići, što mi je usadilo ljubav prema vožnji biciklom i dan danas. Kroz tu ljubav sam volonterski ljudima kroz život besplatno servisirao bicikle, pored toga ih  sastavljao i poklanjao. Do sada sam u životu poklonio približno 50 – 60 bicikla onima kojima je to bilo potrebno.

Moj rodni grad mi je ostao u sećanju po tri stvari koje krase taj grad i koje mogu biti veliki turistički brend, a to su:

1. Istorija starog rimskog grada Sirmiuma i njegovi imperatori

2. Vožnja biciklom po gradu, bez problema da se svugde stigne

3. Reka Sava i njena obala i šetnica sa najlepšom rečnom plažom na tlu bivše države.

Izradom reljefa u bakarnom limu, bavim se od 1968 godine. Imam preko 200 svojih radova širom sveta.

Imao sam četiri samostalne izložbe u više grupnih izložbi. Tehnika rada izrade reljefa u bakarnom limu me je inspirisala upravo istorija Sirmiuma. Svi moji radovi su stilizovani inspiracijom rimskim reljefima, tako da sam zadržao svoj izraz u nekakvoj vrsti realizma plastičnosti rimskih majstora.,” naveo je Zlatko Kršul.

U ime Turističke organizacije grada na poklonu se zahvalila direktorka Svetlana Sabo.

Iskreno smo dirnuti i zahvalni na vrednom i značajnom poklonu  koji će biti izložen u prostorijama Turističke organizacije, dostupan svima koji nas posete. Uz svaku repliku, brižljivo obeleženu, postavljenu na bordo plišu i uramljenu, stoji i zapis sa kratkom biografijom svakog od deset imperatora.“ – rekla je direktorka Sabo.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(TO SM)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here