ISHRANA i SAVETI za zdravlje bubrega

0
1170

Održavanje zdravlja bubrega je važno za vaše opšte zdravlje i blagostanje. Održavanjem zdravlja bubrega, vaše telo će pravilno filtrirati i izbacivati otpadne produkte i proizvoditi hormone koji pomažu vašem telu da pravilno funkcioniše.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaši bubrezi budu zdravi.

PROMENE U ISHRANI

Kada je u pitanju odabir voća, bobičasti plodovi su idealni za očuvanje zdravlja bubrega. Jedite sveže ili sušene bobice. Posebno su značajne višnje i brusnice zbog velikih količina antioksidanata.

Citrusi nalik limunu, limeti i narandži sprečavaju razvoj kamenja u bubrezima i pomažu pri lečenju urinarnih infekcija.

Od povrća, najvažnije je da svakog dana obezbedite sebi porciju zelenog lišća. Kupus, zelena salata, spanać i kelj obezbediće nutrijente koji normalizuju rad bubrega i podstiču čišćenje.

Mlečni proizvodi su sjajan izvor kalijuma, minerala koji održavaju stabilan i izbalansiran nivo elektrolita u krvi, a samim tim i optimalno funkcionisanje bubrega.

Kada su u pitanju namirnice koje treba smanjiti, tu se podrazumevaju alkoholna pića, napici koji u sebi sadrže kofein i mlečna čokolada.Takođe, mesne prerađevine mogu imati negativan uticaj na bubrege, a u njih spadaju salama, pašteta i čajna kobasica.

Po potrebi i u konsultaciji sa lekarom, u zavisnosti od stanja u kome se Vaši bubrezi nalaze, možda ćete morati da ograničite i konzumiranje hrane koja u sebi sadrži veliku koncentraciju proteina.

KORISNI SAVETI ZA ZDRAVLJE BUBREGA

Obezbedite svom telu neophodnu količinu vode svakoga dana.

Neka Vam čista, flitrirana voda uvek bude dostupna. 8 čaša dnevno je dovoljna količina za filtriranje toksina i rasterećenje bubrega.

Boja urina je odličan pokazatelj pomoću kojeg se možete uveriti da li je Vaše telo dovoljno hidrirano. Bistra mokraća, svetlo žute nijanse je dokaz da telo u sebi ima dovoljno tečnosti.

Budite fizički aktivni.

Neki vid sporta ili rekreacije pozitivno deluju na bubrege, kao i na ostatak tela. Vaš krvni pritisak će se održavati u normalnom nivou i smanjiće se rizik od razvoja mnogih bolesti.

Svakog dana odvojite makar 30 minuta za fizičke aktivnosti. Preporučuju se plivanje, biciklizam i brzo hodanje.

Ukoliko ste pušač, prestanite sa korišćenjem cigareta.

Pušenje naglo podiže krvni pritisak i time oštećuje bubrege. Uvlačenje duvanskog dima sa sobom povlači i unos veoma opasnih toksina u telo protiv kojih bubrezi neće moći da se uvek izbore i da ih uklone iz organizma.

Pasivno pušenje je jednako opasno kao i aktivno i zato izbegavajte duvanski dim koliko god možete. Ako ne možete sami da ostavite cigarete, potražite stručnu pomoć u specijalizovanim klinikama za odvikavanje.

Dijabetičari treba da prate nivo glukoze u krvotoku.

Čak 50% obolelih od dijabetesa ima osetljive i problematične bubrege. Previše šećera u krvi deluje pogubno na ove organe.

Putem redovne kontrole održaćete normalnu funkcionisanje i jednog i drugog bubrega. Takođe, važno je reagovati na svaki sumnjiv simptom da bi se rano detektovala oboljenja i na vreme sprečile komplikacije.

Ako odlučite da koristite neke suplemente, konsultujte se sa lekarom.

Određeni dodaci ishrani poput suplemenata na bazi omega-3 masnih kiselina i vitamina B6 mogu pozitivno da utiču na rad bubrega i njihovu detoksikaciju. Mogu se pronaći u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Međutim, pre njihove primene važno je da zatražite savet lekara i na taj način se uverite da li su Vam zaista neophodni. Odobrenje treba da bude praćeno strogim pridržavanjem tačno određenih doza.

ODMAH SE JAVITE LEKARU U SLUČAJU DA UOČITE OVE SIMPTOME

Vaše telo Vam može poslati određene signale da neka od funkcija bubrega možda otkazuje, da je prisutno veće oštećenje ovog organa ili da je postojeća infekcija uznapredovala.

Ozbiljan poremećaj apetita praćen mučninom ili povraćanjem ne treba ignorisati. Isto tako, hroničan umor, česti grčevi i poteškoće sa koncetracijom zahtevaju reakciju stručnog lica. Kratkoća daha i bolovi u predelu abdomena i donjeg dela leđa su tegobe na koje se pacijenti takođe često žale.

Ukoliko primetite bilo šta od navedenog, odmah zatražite medicinsku pomoć i pregled lekara specijaliste da bi se uradio pregled, dijagnostikovao problem i odredila odgovarajuća terapija.

OČUVAJTE ZDRAVLJE VAŠIH BUBREGA

Detoksikacija bubrega je vrlo korisna za njihovo normalno funkcionisanje, ali i za tretiranje bolesti. Promenama u jelovniku i korišćenjem lekovitog bilja pomoći ćete ovim vitalnim organima da dugo ostanu zdravi i otporni.

Unos poželjnih aktivnih elemenata i nutrijenata, kao i dobar balans elektrolita održaće se prirodnim putem i olakšaće filtriranje toksina. Ne zaboravite na dovoljan unos vode i na štetne navike kojih se morate rešiti jer mogu biti pogubne za Vaše bubrege, ali i čitavo telo.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here