Ishrana po krvnim grupama

0
1262

Dijeta po krvnim grupama bazira se na otkriću da se antigeni krvnih grupa različito ponašaju u reakcijama sa određenim namirnicama,tj. nekim njihovim sastojcima. Ova ishrana se zasniva na tome da svaka krvna grupa zahteva drugačije hranljive materije i posebnu ishranu kako bi se održavalo optimalno zdravlje.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Osobama sa O krvnom grupom pogoduje ishrana koja je bogata proteinima životinjskog porekla, kao što su riba, ćureće i pileće meso, goveđe i svinjsko meso. Pored namirnica animalnog porekla u ishrani osobe koja ima O krvnu krupu treba da se nađe dosta voća i povrća. Trebaju da izbegavaju integralne žitarice. Smetaju im pšenica, kukuruz, kupus, karfiol, mlečni proizvodi, kofein, alkohol i šećer. Takođe treba ograničiti unos leguminoza.

Krvnoj grupi A prija vegeterijanska ishrana. Osobe sa A krvnom grupom prirodno imaju nizak nivo hlorovodonične kiseline u želucu i zato im ne odgovara ishrana sa puno mesa. Preporučuje se ishrana sa puno povrća, tofu sira, morskih plodova, leguminoza i voća.Treba izbegavati meso, pšenicu i mlečne proizvode. Pripadnici ove grupe su često osetljivi na gluten.

Ako ste B krvna grupa, možete da jedete široki spektar namirnica biljnog i životinjskog porekla. Preporučuje se da vm se u jelovniku nađu meso(jagnjetina, ovčetina, divljač), jaja, mlečni proizvodi i dosta povrća. Ono što bi trebalo da izbegavate je pileće meso, kukuruz, pšenicu, kikiriki, heljdu, susam i paradajz.

Ukoliko je vaša krvna grupa AB prijaju vam namirnice kao što su kefir, morski plodovi, tofu, riba, mlečni proizvodi, zeleno povrće. Trebate da izbegavate alkohol, kofein i suhomesnate proizvode. Izbegavajte i crveno meso.

Međutim, ni ovog načina ishrane se ne treba slepo pridržavati, već biste mogli da tokom kraćeg perioda utvrdite da li ovakva ishrana u potpunosti odgovara vama i vašem organizmu.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here