Ishrana sportista

0
1984

Za dobre sportske rezultate, osim redovnih treninga, veoma bitnu ulogu igra i pravilna ishrana. Ukoliko trenirate svaki dan trošićete mnogo više energije nego osoba koja trenira par puta nedeljno ili uopšte ne trenira i zbog toga morate da unosite u vaš organizam i više kalorija.

PIŠE: Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar

Kako biste obezbedili vašem organizmu energiju, odnosno „gorivo“ za treninge na vašem jelovniku treba da se nađe dovoljno ugljenih hidrata. Uvrstite u vaš jelovnik integralne žitarice, slatki krompir, integralni pirinač, voće i povrće.  Kako i za ljude koji ne treniraju, tako ni za sportiste nisu dobri proizvodi od belog brašna.

Masti imaju veoma bitnu ulogu u organizmu, tako što nam obezbeđuju energiju, ali su i neophodne jer ulaze u sastav ćelija i nosioci su liposolubilnih vitamina (A,D,E,K) kao i esencijalnih masnih kiselina. Najbolji izvori masti su riba (tunjevina, losos, sardina, haringa, pastrmka),jezgrasto voće (bademi, lešnici, orasi) i semenke.

Proteini su nezamenljivi sastojci u ishrani sportista jer su neophodni za izgradnju i oporavak mišića. Najbolji izvori su meso, jaja, riba, jezgrasto voće i semenke. Kod sportista (pogotovo onih koji se bave bodibildingom) često se dešava da preteruju sa unosom proteina, što je veoma štetno jer je krajnji produkt razgradnje proteina amonijak, koji je u većim količinama toksičan za organizam.

Ishranu sportista često prate i uzimanje suplemenata, koji služe za oporavak mišića posle treninga, izgradnju mišića i povećanje izdržljivosti. Kako se danas na tržištu mogu naći i mnogi suplementi koji nisu dobri za organizam, prvo se treba posavetovati sa stručnim licem pre uvođenja suplementacije.

Snežana Simić,
nutricionista – dijetetičar
Kontakt: simicsnezana022@hotmail.rs
kontakt telefon: 060 1403050

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here