ISTRAŽIVANJE O NAVIKAMA SPAVANJA: Prosečan Srbin ne spava dovoljno, a voli da dremne popodne

0
605

Gotovo dve trećine ispitanih građana Srbije u proseku ne spava poželjnih sedam do osam sati, a čak polovina ima osrednji kvalitet spavanja, pokazalo je najnovije istraživanje koje su u Srbiji sprovele istraživačke agencije Masmi i Hendal. Srbi nedovoljno spavaju noću, ali imaju naviku kratke dremke tokom dana koja najčešće traje od 30 minuta do sat vremena, a kako naglašavaju anketirani građani, najvažniji preduslovi za kvalitetan san su sveže oprana posteljina, provetrena prostorija i kvalitetan dušek.

Nedostatak sna i problem sa spavanjem mnogima ugrožava zdravlje i kvalitet života, a na ovu opasnost svetske organizacije upozoravaju već više od decenije.

Istraživanje pokazuje da svaki treći ispitanik naše zemlje spava u fetus položaju, za koji se smatra da je poželjan za ljude koji imaju problem sa hrkanjem, ali sa druge strane, većina stučnjaka ističe da ova poza loše utiče na zdravlje kičme i vratnog dela. Žene u Srbiji najviše vole da spavaju u čarapama, a iako su o ovoj navici oduvek postojala oprečna mišljenja,nove svetske studije ukazuju da spavanje u čarapama zapravo povećava dotok i cirkulaciju krvi.

Rezultati istraživanja pokazuju i da se ispitanici od 18 do 34 godina značajno teže bude, dok građani stariji od 55 godina mnogo lakše ustaju tokom uobičajenog jutra.

Pored ubrzanog tempa života i mnogobrojnih obaveza, na kvalitet sna skoro polovine ispitanika najviše je uticao dolazak prinove u porodicu, dok su se ekonomska kriza, selidba i Covid 19 odrazili na trećinu građana Srbije.

Suzana Adžić, psihijatar na Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ ističe da je u svakodnevnom životu od izuzetne važnosti organizacija slobodnog vremena, kao vid relaksacije i odbrane od niza stresova sa kojima se susrećemo na dnevnom nivou.

Higijena zdravlja se ne odnosi samo na somatsko, već i na naše mentalno zdravlje, jer to predstavlja jednu neraskidivu vezu. Samim tim, ove aspekte zdravlja u životu moramo uzeti u obzir, uključujući i higijenu sna i rituale koje obavljamo i poštujemo svakodnevno. Simbioza svih ovih aspekata zdravlja daje kvalitet našem životu. Ukoliko se osećamo iscrpljeno, razdražljivo i umorno nakon buđenja i tokom dana, potrebno je odmah zatražiti stručnu pomoć, jer naše zdravlje ne čeka sutra”, naglašava Suzana Adžić.

Kada je reč o adekvatnoj opremi za spavanje, rezultati istraživanja pokazuju da petina ispitanika spavana dušeku i jastuku starijim od deset godina unatoč preporuči da se jastuci koriste od tri do pet, a dušeci od sedam do devet godina. Četvrtina anketiranih najčešće spava sa više jastuka, među kojima su najzastupljeniji jastuci punjeni veštačkim vlaknima, kao i jastuci od memorijske pene, dok oko 20 odsto ispitanika koristi jastuk punjem perjem.

Nešto više od polovine ispitanika spava na bračnom krevetu, svaki četvrti na single krevetu, a svaki peti na kauču, dok su najčešće korišćeni dušeci među stanovnicima Srbije sa memorijskom penom, ali i dušeci sa oprugama.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here