Izložba slika otvorena do 1. marta: „U plesu svetlosti i senke…“

0
431

Izložba slika pod nazivom “U plesu svetlosti i senke – umetničke refleksije” slikara Dragoljuba Trindića iz Karlovčića svečano je otvoreno u sredu 21. februara u holu Kulturnog centra u organizaciji centralne ustanove kulture u opštini Pećinci pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave.

Pored predstavljanja autorovih dela, promovisan je i katalog čija je urednica istoričarka umetnosti Branislava Trifunović koja je istakla da Kulturni centar redovno podržava rad i razvoj svih profesionalnih i amaterskih umetnika, društava i grupa sa teritorije opštine među kojima je i Trindić:

Pored brojnih samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i učešća na kolektivnim izložbama u inostranstvu, Trindić je u opštinu Pećinci doneo i brojne nagrade. Svojim prepoznatljivim delima i istrajnim umetničkim radom autor predstavlja sebe i opštinu Pećinci daleko van naših granica, što je jedan od osnovnih razloga Kulturnog centra i pećinačke lokalne samouprave, kao generalnog pokrovitelja, za izradu ovog kataloga u kojem su predstavljene sve njegove slike nastale do 2023. godine.” – istakla je Trifunović.

Nakon što je umetnički kritičar i istoričar umetnosti Miroslav Sapundžić koji Trindićev rad prati skoro deceniju upoznao posetioce sa vrednošću autorovih dela, Dragoljub Trindić se zahvalio Kulturnom centru i Opštini Pećinci na dugogodišnjoj podršci koja mu je značila u radu i razvoju:

Ni slutio nisam da ću nakon vesti Kulturnog centra da će štampati katalog sa celokupnim mojim opusom nastalim do 2023. godine, osvojiti još jednu prvu nagradu na 24. Smotri likovnih umetnika amatera Vojvodine, tako da je večeras zaista posebno veče kada se pored kataloga, prvi put prikazuje pećinačkoj javnosti i nagrađena slika nazvana Devojke sa Štranda” – izjavio je Trindić i najavio promociju kataloga i izložbe u drugim kulturnim centrima u zemlji.

Trindiću je ovom prilikom sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine Savo Mučibabić svečano uručio i priznanje za osvojenu prvu nagradu na Pokrajinskoj smotri likovnih umetnika amatera Vojvodine koja se u novembru održala u Novom Bečeju:

Zahvaljujući Dragoljubu Trindiću opština Pećinci je prepoznata na kulturnoj mapi Vojvodine proteklih nekoliko godina kada je likovno stvaralaštvo u pitanju. Podrška lokalnih ustanova kulture kada je u pitanju rad umetnika kao što je Trindić je od izuzetne važnosti i zato bih posebno istakao predanost u radu Kulturnog centra sa kojima organizujemo još dva značajne smotre od regionalnog značaja koje promovišu izvorno i scensko stvaralaštvo za decu.”- istako je Mučibabić.

Trindić je pored zapaženih uspeha na međunarodnim takmičenjima može pohvaliti sa dve prve nagrade i jednom trećom koje je osvojio na pokrajinskim smotrama u konkurenciji sa najboljim slikarima iz Vojvodine. Pored Trindićevih slika, do 1. marta svakog radnog dana od 8 do 15 časova biće izloženi i radovi mladih nada, Trindićeve ćerke Lene i njene drugarice Sare Petrović, obe iz Karlovčića. Vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Slobodan Stanković uručio je prigodne poklone učesnicima među kojima je bila i Mila Cvetković, polaznica Studija za muzičku edukaciju i obrazovanje KCP koja se na klaviru predstavila sa dve kompozicije, dok je moderator bio arheolog Perica Odobašić.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here