Izvadio iz reke 30 kamiona smeća: DRŽAVA GA KAZNILA JER NIJE IMAO DOZVOLU!

0
7413

Deset godina je prošlo kako je Miodrag Mihajlović iz Kuršumlije samoinicijativno očistio korito reke Toplice, a nakon što je te 2011. godine i RTS o tome pisao u hvalospevima, on je zbog svog herojskog čina morao da plaća državi enormne kazne.

Njegov aktivizam, iako je izvadio gotovo 30 kamiona smeća iz Toplice, prepoznat je kao ugrožavanje životne sredine te je zbog toga morao da proda deo imanja kao i nekoliko krava kako bi platio bezumne kazne.

On je bez dozvole nadležnih svojim bagerom vadio nekoliko tona otpada, a onda je navukao na sebe prokletstvo beskorisne birokratije i nesposobnih inspektora iz Prokuplja.

U video prilogu, koji je nastao pre nekoliko godina, Mihajlović opisuje probleme u kojima se našao jer je želeo da očisti reku uz koju su odrasle tolike generacije Topličana.

27 puta su me po raznim prijavama policajci privodili zbog ugrožavanja vodnog toka, autohtonih vrsta riba… Dobio sam preko 50 sudskih poziva od sudije za prekršaje na nalog Vodoprivrede, Srbija Voda, opštinskih vlasti – rekao je tada, između ostalog, Miodrag Mihajlović.

Godinu dana nakon što mu je zabranjeno da čisti Toplicu, on je te 2012. godine u obližnjem selu Rudare započeo novu akciju. Ovoga puta čistio je korito reke Kosanice, međutim u pomoć su mu tada pritekli i radnici JKP „Toplica“ i turističko preduzeće „Planinka“.

Umesto da vlasti, kako lokalne tako i republičke, podrže ovakve ljude koji svojim primerom, tihim i konkretnim potezima pokazuju kako svako od nas može dati doprinos kvalitetu života , kako ljudskog, tako i biljnog i životinjskog, država i njene službe služe da tu borbu otežaju, uspore ili potpuno onemoguće.

Ovakav paradoks teško je objasniti normalnom čoveku, strancu koji dolazi iz uređenog društva, gde su ovakvi ljudi zaista heroji i takav tretman i uživaju. Skromni Miodrag samo nije želeo da gleda svoju reku kako umire zbog ljudskog nemara, a savest mu je nalagala da nešto učini i da svoj doprinos.

Sram bilo državu i te lokalne bandite u institucionalnim foteljama koji su imali hrabrosti i moralnog pokrića da ovakvom čoveku napišu kaznu i primoraju ga da prodaje svoje nasledstvo i imanje zarad isplate svih tih silnih i sramotnih kazni.

(Antonije Kosanović/ luftika.rs )

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here