JAMENA kao slepo crevo: DO SUSEDNOG SELA 80 kilometara

2
8132

Već skoro tri decenije se meštani malog sremskog sela nadaju kraćoj drumskoj vezi sa susednom Hrvatskom. Da bi stigli do rodbine u susedne Strošince moraju da prevale 80 kilometara

Za seosku slavu Duhovi, koja se krajem meseca maja obeležava meštani sela Jamena kod Šida, njihovi prijatelji i rodbina iz susednih mesta Strošinci i Račinovci u Hrvatskoj, moraju da pređu oko 80 kilometara preko Batrovaca, umesto samo tri, koliko ih od ovog mesta razdvaja asfaltni i makadamski put.

Zato je nagoveštaj da bi upravo kod Jamene mogao da bude otvoren granični prelaz prema Hrvatskoj i te kako obradovao stanovnike ovog dela Srema, gde su umesto nekadašnje međurepubličke postale međudržavne granice, koje su im uskratile najkraći put do rođaka, komšija ili mesta gde su im sahranjeni preci.

Skoro tri decenije meštani Jamene, sa svojim komšijama iz susednih sela Strošinci i Račinovci, komuniciraju preko betonskih stubova dok jedni obrađuju njive sa hrvatske, a drugi sa srpske strane

Rat je promenio sve. Imam dosta prijatelja i rodbine u Strošincima, pa i rođake koji su sahranjeni u tom selu, ali da bih stigao tamo, moram da idem preko prelaza u Batrovcima. Asfaltni put u dužini od tri kilometara, koji smo nekada koristili, većim delom prekrilo je šiblje – priča Pero Pajić, predsednik Saveta Mesne zajednice Jamena, dodajući da je selo što se tiče hrvatske strane “zatvoreno”.

Najave da bi ovo mesto uskoro moglo da se poveže sa zemljom članicom Evropske unije, prijatno je iznenadila meštane Jamene, za koje je sada svaki pokušaj prelaska ove granice kraj njihovog sela – ilegalan.

Sa hrvatske strane od sela Račinovci do naše granice je asfaltni put. Mi imamo urađen makadamski i mali deo zemljanog puta, a ceo taj potez u dužini od četiri kilometara mogao bi da spoji obe strane ako bi se tu otvorio granični prelaz. Nedavno su ovde bili iz preduzeća “Putevi Srbije” i merili širinu tog makadamskog puta – priča prvi čovek sela ispred betonskih stubova, pored kojih je tabla sa upozorenjem da smo na granici sa Hrvatskom.

Nešto dalje je i osmatračnica iz koje su se pojavila dva hrvatska granična policajca. U razgovoru sa njima saznajemo da nije bilo problema niti pokušaja ilegalnog prelaska sa naše strane međudržavne granice, ni meštana ni migranata.

Pre rata smo se sa komšijama redovno posećivali i družili. Sada su ostale samo telefonske veze, jer je dalek put da bismo otišli jedni kod drugih. Kad bismo imali bar malogranični prelaz sa Hrvatskom, ne bismo više bili kao “slepo crevo” – smatra Pajić.

Do Jamene se dolazi asfaltnim putem od Morovića, tako što se dva puta ulazi u Republiku Hrvatsku. Odnosno na nekoliko mesta međudržavna granica je put, koji je sa jedne strane u Hrvatskoj, a sa druge u Srbiji. Ovde se često vidi hrvatska policija dok patrolira, ali kako kažu niko od vozača nije sankcionisan jer je vozio “hrvatskim delom puta”.

Sa južne strane, Jamena se graniči sa Bosnom i Hercegovinom, u koju može da se pređe skelom preko reke Save, ali u određenom vremenskom terminu.

(Smiljka Kostić)

2 COMMENTS

    • Između Jamene i Račinovaca ima 3 km, ali zbog državne granice i nepostojanja graničnog prelaza meštani moraju da pređu 80 km da bi stigli iz jednog u drugo selo. Pre komentarisanja trebali ste pročitati članak, u njemu je sve objašnjeno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here