Jedino je stočić ovog bolesnog dečaka bio prazan, a onda su naišli učenici medicinske škole

0
6776

Prazan stočić dečaka (11) na odeljenju pedijatrije u prokupačkoj bolnici nije promakao đacima Medicinske škole „Dr Aleksa Savić“ iz Prokuplja na praksi, koji su pokrenuli humanitarnu akciju da bi pomogli mališanu koji nije imao ni najosnovnije potrepštine.

Naime, učenici III/3 odeljenja koji su bili na praksi primetili su dečačića koji nije imao ništa na svom stočiću, nedostajale su mu čak i papuče i pidžama.

U nameri da mu pomognu, izdvojili su najpre novac od užine i kupili mu nešto od slatkiša i flašicu vode, a kasnije su sakupili još novca za pidžamu i papuče.

Nastavnica praktične nastave Dijana Stojčević u razgovoru za „Blic“ objašnjava da su joj se deca poverila da u bolnici leži mališan koji na stočiću nema ni flašicu vode, te su priložili novac od užine i pokrenuli akciju.

– Zaista plemenito od njih, prvo što imaju razvijenu empatiju, a kasnije i što su odlučili da pokrenu akciju za mališana. Saznali smo da živi sa majkom, da ima sestru koja ima određeni zdravstveni problem i zaključak je bio da treba pomoći. Sakupili su novac, odneli mu prvo ono što je bilo neophodno, a onda su sproveli akciju prikupljanja pomoći i obavestili Crveni krst – priča Stojčevićeva.

Učenici koje su videli dečaka nisu mogli a da ne primete da njemu sve nedostaje, da nema ni onog najosnovnijeg i da je potrebno učiniti nešto kako bi mu se obezbedilo ono najosnovnije.

– Porazgovarali smo i sa dečakom i sa njegovom mamom, dobro je da nije ozbiljno bolestan. Kada smo pitali njegovu mamu šta im treba, ona je rekla – skoro sve. Mnogo nas je rastužilo sve to što smo videli i brzo smo se organizovali oko prikupljanja pomoći. Obezbedili smo garderobu, nešto hrane, zaista je tužno kada vidite dete koje na stočiću pored bolničkog kreveta nema ni sokić ni keks. Sve nas je rastužio, i nas, i profesore, i medicinsko osoblje – priča jedna učenica.

Kada je dobio poklone, dečak je bio presrećan, kažu učenici, a njima je njegov osmeh zapravo najveća nagrada.

Nebojša Lukić, direktor Medicinske škole „Dr Aleksa Savić“ iz Prokuplja, kaže za „Blic“ da je veoma ponosan na svoje učenike i na to kako su odreagovali.

– Dečak nije imao ništa na stočiću i njima je to bilo dovoljno da se zapitaju zašto je to tako. Malo po malo informisali su se o čemu se radi, obavestili profesorku i pokrenuli akciju. Humanost dece zaslužuje svaku pohvalu – kaže direktor.

Kako nezvanično saznajemo, u pitanju je porodica iz Kuršumlije, a Crveni krst će navodno uskoro obići porodicu i utvrditi u kakvim uslovima žive. Deca su, kako kažu, obezbedila ovoj porodici i pakete hrane koje će dobijati iz narodne kuhinje u narednih godinu dana.

blic.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here