Kako da izaberete stanare za svoj stan?

1
759

Poslednjih godina je sve veća tražnja za iznajmljenim stanovima, a ubedljivo se najviše izdaju dvosobni i trosobni stanovi koji su površine manje od 100 metara kvadratnih. 

Po rezultatima istraživanja, kada je u pitanju izdavanje stanova na teritoriji Beograda, prosečno je potrebno da prođe 17 dana od trenutka kada postavite oglas za stan do pronalaska zakupca i sklapanjem saradnje sa njim.

Međutim, kada potencijalni stanari krenu da vam se javljaju, na osnovu čega odabrati one koji će živeti u vašem stanu? 

Ovo je večita nedumica mnogih stanodavaca, a u nastavku teksta donosimo vam nekoliko saveta za donošenje ove odluke. 

#1 Izdavanje stana stanarima po preporuci – najsigurnija opcija

Najsigurnija opcija je iznajmiti stan onim ljudima koje već poznajete – prijateljima, poznanicima, kolegama ili po preporuci prijateljima vaših prijatelja. Na taj način bićete sigurni da su stanari u mogućnosti da redovno plaćaju stanarinu i mesečne račune za struju, vodu i ostale režije i da će voditi računa o vašem stanu kao da je njihov.

Tako da, pre nego što donesete odaberete vaše buduće stanare raspitajte se u vašoj užoj i široj okolini da li postoji neko pouzdan ko je trenutno u potrazi za novim stanom za iznajmljivanje.

#2 Način života i starosna dob stanara – od velike važnosti pri donošenju odluke

Na oglas su vam se javili potencijalni stanari i vi niste sigurni koji su najbolji izbor za vas?

U razgovoru sa njima raspitajte se o osnovnim informacijama – koliko godina imaju, čime se bave, da li planiraju da žive sami ili sa nekim, kako vole da provode vreme.

Na osnovu ovih informacija steći ćete sliku o njihovom načinu života – da li su u pitanju studenti, mladi bračni par, porodica sa decom ili pak stariji ljudi.

Verovatno vam neće odgovarati osobe koje planiraju da stalno dovode goste koji će praviti buku i ometati komšiluk, već neko ko će poštovati sva pravila kućnog reda i ophoditi se prema vašem stanu sa poštovanjem.

#3 Nivo prihoda – sigurnost za redovnu kiriju

Iako ste možda pomislili da nije u redu tražiti od potencijalnih stanara ovu informaciju, ona je veoma važna kako bi mogli da procenite da li će oni biti u mogućnosti redovno da plaćaju stanarinu i režije.

Kada sagledate širu sliku i shvatite koliko vlasnika stanova ima problema sa svojim stanarima baš zbog neredovne isplate dugova, shvatićete zašto je ovo neophodan korak. Bolje je osigurati se unapred, u suprotnom, svi dugovi postaće vaš teret.

#4 Kućni ljubimci – da li su u stanu dozvoljene životinje?

Ono oko čega mnogi vlasnici prave problem svojim stanarima su kućni ljubimci, a najviše psi i mačke.

Da li ste i vi jedni od njih?

Zabrana držanja kućnog ljubimca u iznajmljenom stanu je vaše potpuno pravo koje može biti opravdano time da želite da sprečite da ljubimci na bilo kakav način oštete vašu nekretninu ili nameštaj u njoj.

Ukoliko psi i mačke nisu dozvoljeni u vašem stanu, ovu informaciju je najbolje okačiti u oglas, kako bi uštedeli vreme i kako bi vam se javili samo oni potencijalni klijenti kojima ovo ograničenje ne predstavlja problem.

Uporedite sve kandidate pre donošenja konačne odluke

Nakon što su potencijalni kupci završili obilazak stana i nakon što ste obavili prethodno navedene razgovore sa njima, potrebno je da izvršite selekciju onih preostalih koji su i dalje zainteresovani za vaš stan.

Odredite vaše kriterijume i koji od njih su najvažniji i napravite poređenje među kandidatima. Na osnovu liste koju ste napravili odredite koji je stanar najpogodniji za vas i čije finansijsko stanje, ali i lične karakteristike i način života vam najviše odgovara.

Šta nakon izdavanja stana?

Nakon što ste se odlučili za najboljeg stanara kojem ćete izdati stan, sledeće je potpisivanje ugovora sa njim. Potrebno je da tražite depozit koji je u vrednosti od jedne mesečne kirije, kako bi mogli da se osigurate ukoliko stanar napravi određenu štetu u stanu ili ukoliko vam ostavi određena dugovanja, u suprotnom nakon isteka ugovora, potrebno je da mu ovaj depozit i vratite.

Kako bi bili sigurni da ste odabrali prave stanare koji održavaju vaš stan onakvim kakav je bio i kada su se uselili, možete ih posetiti s vremena na vreme. To na primer može biti jednom mesečno kada je potrebno da od stanara pokupite stanarinu. Ovo je idealan način da proverite stanje u kojem se stan nalazi i budete sigurni da stanari poštuju vaš dogovor.

Međutim, kako je potrebno da stanari poštuju vas, potrebno je i da vi poštujete njih. Kako bi vaša saradnja bila uspešna potrebno je obostrano poštovanje. Najavite se pre svakog dolaska i nemojte preterivati sa čestim posetama kako ne bi ugrožavali njihovu privatnost.

Pronalazak stanara sa kojim ćete imati razumevanje i poštovanje i samim tim i uspešnu saradnju nije lagan zadatak. Nadamo se da vam je naš tekst koristio i da vam je barem malo pomogao u izboru vaših budućih stanara.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Katarina Nikolić)

1 COMMENT

  1. Jednom sam preživela užas, i od tad se više ne zezam. Osim krečenja i sređivanja, morala sam da renoviram kupatilo i kuhinju, sređujem stolariju, menjam Luna tendu na terasi… ma strašno! Od tad, idem preko agencije, pravimo ugovor kod advokata, i nemam problema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here