Vodič za izdavanje NEKRETNINE: Kako da lako IZDATE STAN?

0
757

Izdavanje stana jedan je od najboljih načina da se ostvari dodatni prihod. Ako imate garsonjeru ili nešto veći stan, pogotovo u većem ili univerzitetskom gradu, možete biti sigurni da ćete brzo doći do stanara.

Međutim, ponekad je teško odlučiti kako da se stan opremi, da li želite da u njemu živi porodica ili student i na kraju krajeva kako da sastavite dobar oglas koji će privući što više potencijalnih stanara. Ukoliko imate bilo koju od ovih nedoumica, predlažemo da prođete sledeće korake. Izdavanje stana biće jednostavno i lako. Pročitajte.

#1 Pametno opremite stan

Sasvim je izvesno da želite da izdate stan što pre. Ako se vaša nekretnina nalazi u Beogradu, Novom Sadu ili bilo kom drugom većem gradu velike su šanse da će biti i velika potražnja, te da ćete brzo dati stan u zakup.

Međutim, čak i gde postoji izrazita potražnja, tržište može da bude visoko konkurentno. Stanovi na atraktivnim lokacijama i u novijim zgradama uvek će biti privlačniji stanarima. Iako ne možete da promenite mesto i opremljenost zgrade, pa ni kvadraturu stana, ipak postoje neke stvari na koje možete uticati.

Ukoliko uložite novac i vreme u opremanje stana, možete učiniti da se bolje „kotira“ na tržištu nekretnina. Uredite prostor s ukusom, kupite udoban nameštaj i sve uređaje potrebne za komforno stanovanje. Uredan stan sa svim potrebnim elementima i aparatima izdvojiće se među oglasima za izdavanje stanova u Beogradu, čak i ako se ne nalazi u strogom centru grada.

#2 Odredite cenu stanarite

Mnogi vlasnici nekretnina imaju problem da odrede realnu cenu zakupa. Iako može da bude teško ne preceniti svoj stan, pokušajte da budete objektivni. Proučite stanje na tržištu, pogledajte kako se kreću cene drugih stanova slične kvadrature u istoj opštini ili gradskom kvartu. Možda možete da postavite nešto višu cenu da biste kasnije pregovarali sa potencijalnim stanarima. Ipak, budite oprezni da ne preterate i postavite previsoku sumu za mesečnu kiriju, jer tako možete da odbijete zakupce. 

Takođe, ako stavite da je stanarina značajno niska u odnosu na druge stanove u istom reonu, ljudi koji pregledaju vaš oglas mogu pomisliti da je u pitanju neka prevara, da postoji neka nepopravljiva šteta u stanu ili konstantan problem sa npr. vlagom, pritiskom vode i slično.

#3 Kreirajte dobar oglas za izdavanje

Čak i ako vrhunski opremite stan i postavite razumnu cenu zakupa, može se desiti da imate poteškoća sa izdavanjem. Važno je da kreirate dobar oglas na pouzdanoj platformi za izdavanje i prodaju nekretnina. Potrebno je da detaljno opišete stan – tačnu lokaciju, kvadraturu, strukturu, a potom i na kom spratu se nalazi, koja je vrsta grejanja, kakvi su podovi, da li zakup podrazumeva i pravo korišćenja garaže, parkinga ili podruma.

Oglas koji privlači osobe koje traže stan sadrži i informacije o samoj zgradi. Primera radi, da li ima lift, interfon, alarm ili video nadzor. Od koristi potencijalnim stanarima mogu da budu i podaci o okruženju: kolika je udaljenost škole, vrtića, autobuskog stajališta, banke, supermarketa i slično. Na kraju, ne zaboravite da sve informacije potkrepite fotografijama dobre rezolucije. Fotografišite svaku prostoriju ili čak napravite video-turu kroz stan. Budući stanari će se više zainteresovati.

#4 Razmislite o angažovanju agencije

Ukoliko nemate dovoljno vremena da se posvetite kreiranju oglasa ili prezentovanju svog stana, možda je pametnije da angažujete stručnjake. Agenti za nekretnine mogu mnogo da vam pomognu oko izdavanja stana. Počev od toga što će napraviti atraktivan oglas, preko organizovanih obilazaka sa zainteresovanim strankama, do podrške oko sastavljanja ugovora o zakupu – agencija je dobar izbor.

Međutim, unajmljivanje agenta da obavi sav posao košta. Prema tome, pripremite budžet za posredovanje kod izdavanja nepokretnosti i računajte da ćete brzo izdati stan.

#5 Pregovarajte sa potencijalnim zakupcima

Bilo da sami pokazujete stan ili angažujete agenciju, ne žurite sa izdavanjem. Ponekad vlasnici stanova žele da što pre daju u zakup nekretninu, bez pažljivijeg razmišljanja. Iako može delovati primamljivo da izdate stan prvoj osobi koja pokaže interesovanje, imajte na umu da nije sasvim svejedno kog ćete primiti. Porazgovarajte, pokušajte da ustanovite da li će biti lako napraviti dogovor sa određenom osobom ili ne.

Kada izdajete stambeni prostor, morate da računate i na eventualne kvarove, dodatne troškove i probleme. Ako vam se čini da zaintersovani zakupac nije fleksibilan i otvoren za dogovore oko plaćanja, možda nije najpametnije da mu poverite stan. Takođe, potrebno je da utvrdite neka osnovna pravila – da li će u stanu biti dozvoljeno pušenje, držanje kućnih ljubimaca, koliki je depozit i slično.

Veoma je važno da se na samom početku postave stvari na svoje mesto da ne biste kasnije imali nepotrebnih briga i problema.

#6 Obavezno se zaštitite ugovorom o zakupu

Ugovor o zakupu je koristan dokument koji će zaštititi vaša prava kao stanodavca, ali i precizno odrediti koje su prava i obaveze obe strane. U interesu vam je da konkretno navedete sve uslove stanovanja i tako izbegnete svaku nedoumicu ili veći problem sa stanarima.

Svaki ugovor o zakupu nekretnine trebalo bi da sadrži podatke o visini kirije, kao i o rokovima i načinu plaćanja. Precizno navedite period trajanja zakupa, a potom imena svih osoba koje će živeti u stanu. Obavezno napravite popis nameštaja i kućnih aparata sa opisom u kakvom se stanju nalaze. Poželjno je da se naznači na koji način će se regulisati plaćanje eventualnih popravki.

Praktično i korisno je da se ugovorom odredi regulisanje pratećih troškova – da li će stanar plaćati račune i dostavljati uplatnice zajedno sa kirijom ili će uz stanarinu dostavljati vlasniku potreban iznos za sve mesečne troškove.

Možete da navedete i otkazni rok, visinu depozita, ali i uslove po kojima će on u celosti biti vraćen stanaru pošto se iseli iz stana.

Na kraju, ako dosledno sledite svaki od ovih koraka povećavate šanse da sa uspehom izdate stan poštenim osobama koji će voditi računa o vašoj nekretnini.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here