Kako da osvežite enterijer svog doma bez velikih troškova?

0
891

Želite da osvežite enterijer svog doma? Veliki projekti renoviranja obično zahtevaju i velike sume novca, ali i utrošak vremena i energije.

Zato, s vremena na vreme, bez velikih troškova možete promeniti određene segmente u svom domu i time ga osvežiti i učiniti boravak u njemu praktičnijim, komfornijim i lepšim. 

U nastavku vam otkrivamo kako da osvežite enterijer svog doma i date mu svoj pečat, bez velikih novčanih ulaganja. Nastavite sa čitanjem!

#1 Nabavite kvalitetan i praktičan alat

Pre nego što se upustite u bilo koje radove u vašem domu, važno je da posedujete kvalitetan alat koji će vam biti važan saveznik na ovom putu. Osim što ćete ga koristiti prilikom vašeg uradi sam projekta, uvek može dobro doći za sitne prepravke koje nisu retkost. 

Kada se adekvatno opremite, ne morate za sve montaže i popravke kontaktirati majstore, već to možete učiniti i sami. Alati koji su vam mogu biti korisni za male prepravke i osvežavanje enterijera su: čekić, kombinovana klešta, šrafciger, aku šrafilice poznatih brendova, bušilice, šlajferice, ubodna testera, a u pojedinim situacijama i neki drugi. 

Osim toga biće vam potreban i pribor kao što su četke za farbanje, šmirgla, stege, ali i farbe za drvo, lepak, itd. Pre nego što se upustite u neki od predloženih procesa, razmislite koji vam je alat potreban samo trenutno ili može biti koristan i dugoročno, a samim tim i da li je isplativ. 

#2 Udahnite novi život starim komadima nameštaja

Restauracija nameštaja može da bude izuzetno zabavan proces! 

Ako u svom domu imate staru fotelju koja se ne uklapa u prostor, pravo je vreme da je tapacirate. Pomoću alata otklonite stari materijal i sunđer i jednostavno zamenite novom postavom i materijalom koji se uklapa u prostor. Za ovaj zadatak biće vam potrebna heftalica za tapaciranje i ručni alat.

Osim tapaciranja, fotelju možete išmirglati i ofarbati u željenu nijansu. Ovaj jednostavan projekat je odličan za sve početnike, kako biste se upoznali sa obradom drveta i njegovim osobinama. Nakon toga, možete se upustiti u ozbiljnije projekte poput farbanja većih komada nameštaja, menjanja ručica, dodavanja polica u vitrine i slično.

#3 Unesite boje i vedrinu u enterijer 

Mnogi su nezadovoljni svojim enterijerom iz jednog razloga – deluje previše dosadno i sterilno

Kako biste ovo promenili, ne morate krečiti ceo stan.

Dovoljno je da kroz par dekorativnih predmeta unesete najraznovrsnije nijanse i vedrinu u prostor. 

Na zid iznad troseda u dnevnoj sobi okačite umetnička dela jarkih boja. Za ovaj zadatak biće vam potrebna bušilica, a idealan izbor je akumulatorska bušilica odvrtač, koja je multifunkcionalna i ujedno veoma praktična. 

Uz akumulatorski alat, tokom đuradi sam projekata ne morate misliti na kabl, a njegova kompaktnost omogućiće vam da ga koritite i na teško dostupnim mestima. 

Izuzev umetničkih dela, dodajte boje promenom dekorativnih jastuka, prekrivača za krevet ili mirišljavih sveća. Izbora je mnogo, budite kreativni, ali vodite računa da ne preterate sa količinom stvari. 

Ako je vaš stan sušta suprotnost dosadnom enterijeru, onda je na vama da obavite sličan zadatak. Enterijer možete “smiriti” kupovinom predmeta u klasičnim tonovima, poput bež boje, prirodne boje drveta ili bele boje. Kupite jednobojne jastučiće, suvišne predmete sklonite na manje vidljiva mesta, promenite tepih, i sl. 

#4 Rešite se suvišnih sitnica

Neretko, enterijeri ispunjeni velikim brojem sitnica i dekorativnih predmeta mogu izgledati neuredno, pa čak i zamarati one koje u njima borave. Razlog pretrpanosti je što je mnogima teško je da se odreknu predmeta za koje su sentimentalno vezani. 

Ipak, uvek na vidno mesto možete istaći one dekorativne predmete koji su vam najdraži, ili estetski najprimamljiviji. Ostale uspomene sa putovanja, poklone od prijatelja ili druge sitnice koje volite, smestite u zatvorenu komodu, ili na neka manje upečatljiva mesta. 

Tako će i dalje biti sačuvani, ali neće narušavati celokupni izgled vašeg prostora, Osim toga, sređivanje će vam biti jednostavnije!

#5 Osvežite enterijer uz razmeštaj

Jednostavno premeštanje komada nameštaja može kreirati potpuno drugačiji utisak o čitavom procesu.

Budite kreativni i isprobajte različite kombinacije koji vam možda i deluju neobično. Prilikom razmeštanja, možete promeniti mesto i dekorativnim sitnicama, poput slika na zidu, ali i uramljenih fotografija, mirišljavih sveća…

Čak i jednostavno slaganje knjiga po boji, može značajno osvežiti određeni prostor. 

#6 Promenite tepihe i zavese

Ne biste verovali koliko promena zavesa i tepiha može uticati na celokupni enterijer!

Prostor dobija potpuno drugačiju dimenziju uz nove zavese i tepih. Odabir idealnih zavesa i tepiha zavisi isključivo od ostatka enterijera, odnosno od veličine prostora, opremljenosti, dominantnih boja, itd. Za prostore koji su ispunjeni jarkim nijansama i obiluju bojama, idealan izbor su tepisi neutralnih nijansi bez previše ukrasa.

Kada govorimo o zavesama, prilikom njihovom odabira, osim uklapanja u čitav prostor, treba da mislite i na dimenzije zavesa koja utiče na celokupan izgled prostora. Za najbolji efekat, potrebno je da garnišne budu što bliže plafonu, a još bolji izbor su plafonske garnišne. 

Odaberite zavese u željenoj boji, dužine toliko da dodiruju pod. Njihova širina treba da bude duplo veća od dužine garnišne, ako želite da zavesa izgleda “bogatije” i ima falte. 

Naši saveti samo su jedan od načina da u vaš životni prostor unesete svežinu, bez velikog renoviranja. Svaki dom priča priču za sebe, a na vama je da tu priču predstavite svima koji ga posete, na što bolji način. Dobro promislite i pronađite inspiraciju pre nego što se upustite u projekte, samo tako ćete uneti delić sebe u enterijer. 

Srećno!

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Jovana Grubanović)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here