Kako da postignete kvalitet i funkcionalnost stambenog prostora

0
891

Vaš životni prostor predstavlja mesto koje vas na neki način predstavlja i oplemenjuje svaki dan. Vrlo je bitno da stan u kome provodite vreme sa svojim najbližima bude funkcionalan, prijatan i opremljen kvalitetnim nameštajem.

U današnje vreme pri opremanju stambenog prostora akcenat se stavlja na funkcionalnost i dobro iskorišćen prostor. Zato bi trebalo da prilagodite enterijer svoga doma sopstvenim potrebama i osećate se komotno i prijatno u svakom kutku.

Razmislite o rasporedu nameštaja i pametno iskoristite prostor

Funkcionalnost prostora ne zavisi samo od njegove površine. Od velikog značaja je raspored prostorija, kao i samog nameštaja. Veliki stanovi ne moraju uvek biti i funkcionalniji. Stambeni prostor manje kvadrature može biti savršen ukoliko je dobro organizovan.

Odgovarajući raspored prostorija vrlo je važan kada renovirate ili kupujete stan. Ovaj raspored treba da odgovara broju i uzrastu članova vaše porodice, kao i njihovim navikama. Dnevna soba, kuhinja i trpezarija veoma su bitne prostorije svakog doma. U njima ćete provoditi najviše vremena sa svojim najbližima. Ukoliko imate mogućnosti, najbolje bi bilo da ovaj deo stana bude otvoren. To bi značilo da nema pregradnih zidova između prostorija, pa se ni jedan član porodice neće osećati izolovano.

Manji stambeni prostor uvek je izazov za opremanje. Ovo ne znači da ne možete biti kreativni i da nećete uspeti da postignete funkcionalnost prostora. U ovom slučaju neke prostorije mogu imati više namena. Trpezarija bi mogla biti deo kuhinje, spavaća soba  može imati radni deo, a hodnik bi mogao biti mesto za skladištenje i odlaganje stvari. Potrebno je samo da napravite ormare po meri i iskoristite svaki centimetar prostora. Dobar raspored i pažljivo birani nameštaj od malih stanova može napraviti mesto za uživanje.
Zidovi su veliki potencijal prostora i treba ih iskoristiti na pravi način. Potrudite se da ih upotrebite od poda do plafona za ugradne ormare, kuhinjske kredence, police za knjige. Cipelarnik u predsoblju iskoristite na praktičan način. On može biti napravljen tako da ima i funkciju klupice za sedenje. Razmislite o nameštaju koji se može sklopiti, kao što je trpezarijski sto ili model radnog stola koji se sklapa i postavlja uza zid kada vam nije potreban.

Spavaća soba može biti funkcionalna sa dosta elemenata za skladištenje i odlaganje stvari. Noćni stočić koji se kači na zid zauzeće manje prostora i biti koristan isto kao i onaj koji stoji na podu.

Bilo da je vaš stambeni prostor veće površine ili ima manje kvadrata, bitna je udobnost i praktičnost. Detalji mogu oplemeniti dom i dati mu lični pečat. Razni dekorativni predmeti po vašem ukusu, uneće toplinu i učiniti prostor posebnim.

Obratite pažnju na rasvetu i prirodno svetlo

Osvetljenost vašeg doma vrlo je bitna za izgled i raspoloženje u njemu. To podrazumeva što više prozora koji će dati prirodnu svetlost, ali i dobro postavljenu i kvalitetnu rasvetu. Uz malo kreativnosti osvetljenje možete postaviti na zidove, plafon ili nabaviti adekvatne lampe. U ovom slučaju možete se odlučiti za LED rasvetu, koja osim energetske efikasnosti i uštede električne energije, doprinosi prirodnim tonovima i pruža prijatnu atmosferu.

Neutralne i svetlije boje zidova učiniće prostor svetlim i prostranim. Zidovi su glavni nosioci energije pa ih treba pažljivo uklopiti sa nameštajem. Ako želite da neki od njih posebno istaknete, možete ga okrečiti nekom tamnijom bojom ili ukrasiti odgovarajućim tapetama.

Odlučite se za kvalitet

Ono što je vrlo bitno za opremanje enterijera je kvalitet svakog elementa name[taja. Većinu tih stvari ne planirate da kupujete ponovo u bliskoj budućnosti. Iz tog razloga bitno je obratiti pažnju jer će vas nameštaj od kvalitetnih materijala poštedeti trošrnja novca na popravke i zamene. Kvalitet elemenata za životni prostor podrazumeva njihovu dugotrajnost i funkcionalnost. Ljudi kupuju nameštaj jer on ima određenu funkciju i kao takav trebalo bi da zadovolji visoke kriterijume. Birajte nameštaj i materijal od kojeg je izrađen u zavisnosti od vašeg stila i ukusa, ali obratite pažnju na kvalitet.

Najčešći izbor materijala kada su u pitanju elementi za dnevnu sobu kao što su klub stolovi je neprevaziđeni mermer. Sa mermerom možete biti sigurni i bezbrižni. Mermerni klub stolovi daće dnevnom boravku autentičan pečat, svojim kvalitetom, dugotrajnošću i postojanošću, pokazaće vam da ste racionalno uložili novac. Što se tiče estetike, ovaj materijal je apsolutni favorit za postizanje glamuroznog i otmenog stila.

Posebnim odabirom materijala možete učiniti da kuhinja postane vaše omiljeno mesto u stanu. Kvarcne ploče za kuhinju učiniće da ona bude lepa, kvalitetna i dugotrajna. One su jedno od najboljih rešenja kada je u pitanju materijal za radnu površinu. Kvarc ne zahteva dodatne premaze i poliranja, lak je za održavanje, otporan na mrlje. Njegova primena je raznovrsna pa se može upotrebiti i na drugim elementima u stanu.

Drveni nameštaj unosi osećaj prirode u vaš dom. Drvo je jedan od kvalitetnih i pouzdanih materijala kada je u pitanju izrada nameštaja. Stolovi i stolice od drveta imaju vanvremenski kvalitet. Karakteriše ih čvrstoća i izdržljivost. Savršen su izbor, jer se mogu uklopiti u različite stilove nameštaja. Kuhinje, garderoberi, ulazna ili sobna vrata od kvalitetnog drveta, stvoriće domaći i prirodni ambijent u vašem stambenom prostoru.

Funkcionalnost doma ogleda se u ostavljanju dovoljno prostora za lagano kretanje, lako obavljanje kućnih poslova, ali i uživanje u porodičnom ambijentu. Sasvim je moguće stvoriti životni prostor koji je u potpunosti podređen aktivnostima svih članova porodice. Brojni su načini da povećate funkcionalnost nameštaja i prostorija. Svako opremanje i renoviranje stambenog prostora iziskuje dosta vremena i planiranja, a njegova funkcionalnost bitna je za skladan, udoban i lep život.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Srbijanka Stanković)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here