Kako se hraniti nakon Božićnog posta?

0
4341

Nakon višenedeljnog Božićnog posta čest je slučaj preteranog unosa mrsne hrane, što nikako ne može biti dobro za organizam, a pogotovo za digestivni sistem. Veoma je važno da ne jedete odmah velike količine hrane, a pogotovo ne masne. Bitno je znati kako jesti nakon posta, da ne bi došlo do stomačnih problema.

Za vreme posta u telu dolazi do određenih bioloških promena. Produkcija određenih enzima može da se smanji zbog ne unošenja namirnica životinskog porekla. Postepen unos namirnica animalnog porekla nakon posta olakšava organizmu da uspostavi normalnu proizvodnju tih enzima. Takođe se i zaštitna sluz digestivnih organa menja u toku posta i to dovodi do toga da digestivni trakt postane osetljiviji na masnu, začinjenu i tešku hranu.

Posle posta namirnice treba uvoditi postepeno. Period adaptacije na redovnu ishranu zavisi od dužine posta. Što se tiče Božićnog, telu je potrebno oko 3-4 dana da se adaptira.

U toku posta organizam se naviknuo na manje masnu i začinjenu hranu ili kako se to češće zove „lakšu hranu“. U toku adaptacije, treba konzumirati hranu koja nije teška za varenje i koja je bogata hranljivim materijama. Postepeno se uvode i složenija jela. Prvo što se uvodi u ishranu su supe, zatim jogurt, kiselo mleko i kefir. Nakon toga dolaze u obzir drugi mlečni proizvodi, a tek na kraju adaptacije meso.

Nakon posta, organizmu su potrebni manji a češći obroci. Takođe je korisno uzimati manje zalogaje hrane i dobro ih sažvakati kako bi se varenje olakšalo. S obzirom da se veliki postovi završavaju sa praznikom, veoma je bitno da ne preterujete sa hranom.

Pohovana i pržena hrana nikad nisu dobar izbor, a pogotovo ne u ovom periodu. Potrudite se da na prazničnom ručku jedete umereno i raznovrsno.

Ukoliko dođe do prejedanja, mogu da se jave tegobe kao što su nadimanje, nadutost, osećaj težine u stomaku, gasovi, mučnina i povraćanje. I zato se potrudite da budete umereni kada je hrana u pitanju, kako praznike ne biste pamtili po problemima sa varenjem.

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

(Snežana Simić, nutricionista – dijetetičar)


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here