Kako uređenje stana utiče na cenu nekretnine

0
1044

Razmišljate o tome da prodate stan i želite da procenite njegovu vrednost? Premda su kvadratura i lokacija stambenog prostora od presudnog značaja za formiranje cene, postoje i drugi faktori, poput kvaliteta gradnje i dizajna enterijera koji utiču na to za koliku sumu možete prodati vaš stan.

Renoviranje stana i usvajanje novih trendova u uređenju u velikoj meri mogu povećati vrednost nekretnine i njenu cenu na tržištu. Postoje neki koncepti dizajna enterijera koji imaju više uticaja od drugih. Stoga i te kako znači izdvojiti vreme i energiju i uložiti novac za renoviranje onih elemenata koji unapređuju estetiku i funkcionalnost prostora, i naravno – privlače potencijalne kupce.

Kako da procenite vrednost nekretnine?

Pre nego što se osvrnemo na sve one aspekte dizajna uz pomoć kojih možete da podignete vrednost stana koji želite da prodate, važno je pronaći odgovor na pitanje: koliko vaša nekretnina zaista vredi? Analiza vrednosti nepokretnosti podrazumeva razmatranje nekoliko faktora. U prvom redu to su lokacija i tip nekretnine. Različito se procenjuju kuća i stan, na primer (uglavnom su stanovi skuplji).

Što se lokacije tiče, vrednost stana u prestonici i u manjem mestu u provinciji i te kako se razlikuju. Ne treba da iznenadi što cene prednjače u Beogradu. Sasvim očekivano, kupovina nekretnine u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu ili glavnom gradu zahteva veći budžet od kupovine stana u, recimo, Vlasotincu ili Prokuplju.

Osim toga, najbolje se vrednuje kvadrat stambenog prostora u strogom centru grada, te u blizini fakulteta i važnijih institucija. Stan na periferiji uvek će imati nižu cenu.

Što se ostalih važnih faktora tiče, izdvaja se i spratnost, pa tako vrednost stanova u prizemlju i potkrovlju višespratnica takođe je manja u odnosu na stanove na prvom ili drugom spratu. Veličina stana je isto tako bitna, jer će skuplji biti kvadrat u garsonjeri ili jednosobnom stanu u odnosu na stanove veće kvadrature.

Na kraju, pored svih ovih činilaca, veliki udeo u proceni vrednosti ima opremljenost nekretnine. Prema tome, bez obzira gde se vaša nekretnina nalazi, ipak postoji nekoliko zanimljivih načina za preuređenje uz pomoć kojih možete povećati prodajnu cenu vašeg stana. Pročitajte! 

Klasičan i neutralan dizajn je uvek u modi

Dizajn enterijera je uvek stvar subjektivnosti, pa je stoga i uređenje doma uglavnom izraz ličnog ukusa i životnog stila. Međutim, ako želite da prodate stan, onda je potrebno da ga posmatrate iz perspekitve kupca.

Ukoliko niste sigurni šta je to što ljude privlači, oslonite se na proverenu činjenicu – klasičan i neutralan dizajn je uvek u modi. Shodno tome, vredi fokusirati se na klasičan dekor, nameštaj i materijale visokog kvaliteta, te podjednako dobre i funkcionalne kućne aparate.

Jednostavno je, neki trendovi u uređenju prostora nemaju rok trajanja i uvek možete računati na to da će povećati vrednost vaše imovine. Sa belim i bež nijansama nećete pogrešiti, a isto važi i za minimalistički pristup u dizajnu. Ako se opredelite za prirodne materijale, poput kamena i drveta, ili pak za dve do tri boje zidova i nameštaja, unećete glamur i sofisticiranost u prostor – a to je ono što podiže cenu stana.

Izaberite prave boje

Kada je reč o korišćenju pravih boja u prostoru, pored klasične bele, uzmite u obzir nijanse zelenih i zemljanih tonova. Da biste privukli pažnju većeg broja kupaca, dodajte nameštaj i dekor u ovim bojama.

Dodatni savet: Biljke u saksijama na prozorskim daskama sa tamno zelenim jastucima takođe deluju privlačno. Ovakve varijacije dizajna enterijera su jednostavne i pritom nisu preskupe, ali mogu značajno uticati na visinu cene nepokretnosti.

Renoviranje kuhinje i kupatila kao pametan potez

Može se sa sigurnošću reći da su kupatilo i kuhinja dve prostorije u stanu koje neretko imaju najveći uticaj na bolju procenu vrednosti stana. Korekcije kao što su zamena pločica ili ponovno fugovanje i te kako mogu izmeniti izgled prostorije, a samim tim i percepciju kupaca.

Možete se potruditi i dizajnirati kupatilo tako da podseća na spa oazu. Sa dobro pozicioniranim ogledalima i rasvetom koja podseća na osvetljenje u otmenim hotelima sasvim sigurno ćete poboljšati izgled kupatila. Na sličan način, vaš dom postaje praktičnije, lepše (i vrednije!) mesto ako uložite u kvalitetnu tuš kabinu.

Još jedan trend dizajna enterijera koji bez sumnje povećava vrednost nekretnine jeste korišćenje popularnih materijala poput mesinga i mermera u kuhinji, kao i u kupatilu. Mermer daje uglađeni izgled i nagoveštaj luksuza. Možete se opredeliti i za granitnu radnu ploču ili postaviti kamene podove. Kada je u pitanju mesing, ako se koristi umereno, primera radi, sa fokusom na slavinama, takođe se ostvaruje efekat glamura.

Ugradni kuhinjski uređaji i elementi u kuhinji su još jedna dobra investicija, zbog čistog i organizovanog izgleda prostorije.

Uložite u kvalitetna ulazna vrata i stolariju

Dobri prozori koji dihtuju i sigurnosna ulazna vrata sasvim izvesno neće promaći oku potencijalnog kupca stana. Ukoliko su prozori dotrajali, te imaju neispravne brave, ne samo da su energetski neefikasni, već mogu izazvati osećaj nesigurnosti.

Kupci će radije izdvojiti veću sumu novca da kupe stan sa novim prozorima, gde ne moraju da razmišljaju o adaptaciji i prepravkama. Stoga se svako ulaganje u PVC ili aluminijumsku stolariju smatra opravdanim i isplativim. Ne samo da će nekretnina izgledati modernije, već će se tako povećati i njena tržišna vrednost.

Sličan efekat može se proizvesti jednostavnim uređenjem ulaznih vrata. Zamena stare brave i kvake, šmirglanje i farbanje ne koštaju mnogo, a mogu značajno da utiču na cenu stana. Ukoliko vam finansije to dopuštaju, možete postaviti i blindirana vrata sa sigurnosnim sistemom. Bezbednost je naročito važna ako se vaš stan nalazi u Beogradu ili drugom većem gradu.

Investirajte u dobre podove

Ako treba da izaberete samo jednu stvar za renoviranje u stanu koji želite da prodate, onda su to definitivno podne obloge. Kupci umeju posebno da cene kada su podovi novi i visokog kvaliteta, jer to znači da neće imati dodatnih ulaganja za adaptaciju nekretnine.

U zavisnosti od toga kakve su vam mogućnosti, stari pod možete zameniti parketom, kamenim pločama ili laminatom. Podovi od masivnog drveta i mermera donose luksuz u prostor, ali su skuplja varijanta. Jeftiniji a opet siguran način za unapređenje izgleda enterijera jeste postavljanje laminata. Ova vrsta podova dostupna je u raznim bojama i reljefima i smatra se adekvatnom zamenom za drvene podove. Ono što je najvažnije, ostvarićete efekat novog i osveženog izgleda stana za prodaju.

Osvetljenje je važno

Staklo je nesumnjivo jedan od najvažnijih materijala koje biste trebali koristiti u dizajnu svog doma. Osim što omogućava prirodnom svetlu da preplavi sobu, čini da prostorija izgleda veća no što zapravo jeste. Jedna od mogućnosti je da postavite u stanu staklena vrata, tako da dnevna svetlost maksimalno prodire svuda. Iako je ovo ulaganje malo veće, sasvim sigurno će pozitivno uticati na cenu nekretine.

Pored opcija koje dolaze sa prirodnim osvetljenjem, važno je razmotriti i investiranje u veštačku rasvetu kao jedan od načina da povećate vrednost stana. LED sijalice ili trake na spuštenom plafonu, na šanku, ispod kuhinjskih elemenata ili čak u sklopu polica i na podu ispod nameštaja – svaka od ovih dizajnerskih varijanti značajno može ulepšati i poboljšati enterijer.

LED osvetljenje je naročito praktično, jer osim visoke estetike pruža i odličnu vidljivost, a uz to štedi električnu energiju. Osim toga, ugradnja je jednostavna, pa ga sa malo spretnosti možete postaviti i sami.

Ne zaboravite na detalje

Iako ćete prilikom adaptacije stana koji želite da prodate uglavnom biti fokusirani na veće projekte i poslove, nemojte zaboraviti na detalje. Dekorativni ukrasi, umetničke fotografije, pa čak i pravilno odabrane zavese i draperi ili jastuci deluju kao sitnice, ali upravo su to elementi koji mogu izdvojiti vaš stan u odnosu na druge nekretnine, bilo da se nalazi u centru ili na periferiji Beograda, te u Kragujevcu ili Sremskoj Mitrovici.

Ukoliko pokazujete stan potencijalnom kupcu, poslužite se i ponekim trikom – skuvajte kafu ili ispecite kolače. Premda ne utiče na vrednost nekretnine, miris sveže ispečenih kolača ili kiflica svakako će učiniti da stan deluje primamljivo i gostoprimljivo. Na kraju krajeva, upravo ovakvi detalji mogu biti presudni kada prodajete nekretninu.

(Srbijanka Stanković)

OVDE MOŽETE SLUŠATI SMART RADIO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here